cele mai bune diete 2020
Sanatate

Top 15 cele mai populare diete de slăbit în 2020. Care funcționează, potrivit experților

Adevărul este că găsirea unui plan de alimentație sănătos, care să va ajute să pierdeți kilogramele în plus într-un mod sigur, fără a va pune sănătatea în pericol, este un proces lung, ce implică documentare și cunoașterea propriului organism. Și chiar dacă internetul este plin de diete de slăbit, nu trebuie să cadeți în capcană dietelor de înfometare sau de numărare excesivă a caloriilor ci, mai degrabă, să ascultați de sfatul experților și să transformați informațiile într-un stil de viață sănătos. De aceea, am adunat un top de 15 diete de slăbit populare în 2020 și părerea experților în legătură cu acestea.


1. Dieta Pegan

Această dietă este o combinație între alimentația vegană și cea paleo, oferindu-ți antioxidanții, fibrele și grăsimile sănătoase specifice unei diete bazată pe plante, și proteinele specifice celei carnivore.

Experții spun că dieta Pegan are multe aspecte pozitive, dar că poate fi și greu de urmat pe termen lung deoarece elimina glutenul și toate tipurile de boabe: „ Știm că cerealele integrale sunt sănătoase pentru inimă și o sursă importantă de fibre. Dar, de asemenea, elimină glutenul și restricționează toate boabele, făcându-o nedurabilă pe termen lung”, spune dieteticianul Priya Tew.

O masă tipică constă în pui la grătar cu o salată în cinci culori.


2. Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană este în topul dietelor recomandate de medicina occidentală, componentele principale fiind multe legume, ulei de măsline, pește gras și oleaginoase, fără restricții calorice, combinate cu reducerea consumul de zahăr.
Studiile experților arată că dieta mediteraneană reduce riscul bolilor cardiovasculare, iar combinată cu efortul fizic ajută la scăderea kilogramelor în plus.

O masă tipică constă în: pește la tigaie cu orez brun și legume.

VEZI SI: Dieta Mediteraneană, reguli și beneficii. Cum poți slăbi 4 kg în 6 zile

3. Dieta Dubrow

Dieta Dubrow este puțin mai complicată, fiind o dietă de alimentare intermitentă, ce presupune trei ferestre, una de început, una pentru a vă atinge obiectul și un plan de întreținere. Vei mănânca în anumite intervale de 12, 14 sau 16 ore, în funcție de faza în care te afli, intrând astfel într-o stare de ardere a grăsimilor care duce la creșterea energiei și a reînnoirii celulare - un proces numit autofagie, faza consumatoare de toxine, spune Terry Dubrow.

O masă tipică se bazează pe carbohidrații cu conținut ridicat de fibre, proteinele slabe, fructele și legumele.

4. Dieta „Carb Cycling”

Dieta Carb Cycling presupune creșterea și reducerea aportului de carbohidrați în funcție de nivelul de activitate.
Experții spun că este adecvată atleților, ca parte a antrenamentelor lor, însă nu o recomandă celorlalte persoane, deoarece restricționarea carbohidraților poate duce la dureri de cap, oboseală și dificultăți de concentrare.

O masă tipică constă în paste integrale cu pui (nivel mare de carbohidrați) sau pește la grătar cu sparanghel (nivel scăzut de carbohidrați).


5. Dieta 16:8

Dieta 16:8  este dietă pentru cei cărora le place mâncarea. Această presupune un interval de 8 ore în care poți mânca orice, după care nu mănânci nimic timp de 16 ore. Conform lui David Zinzcenko, autorul cărții „The 8 hour Diet’’, mâncatul tuturor meselor într-un anumit interval de timp este cheia către pierderea în greutate.

O masă tipică constă în orice îți dorești, atât timp cât mănânci în intervalul stabilit.


6. Postul intermitent 5:2

Numită și 5:2, această dietă de intermitent fasting presupune să mănânci ceea ce vrei timp de cinci zile, după
care ții post două zile.
Michael Mosley, cel care a creat dieta 5:2, spune că femeile vor pierde 500 de g pe zi și vor observa, de asemenea, niveluri reduse de colesterol, o tensiune arterială mai mică și sensibilitate la insulină. Experții, însă, nu garantează succesul acestei diete.
O masă tipică constă în turte cu pește servite cu sparanghel și ou poșat.

VEZI SI: Totul despre dieta intermitent fasting. Ce schimbări fizice, mentale și emoționale poți experimenta dacă o ții


7. Dieta Keto

Dieta Keto este o dietă bogată în grăsimi, proteine moderate, având un conținut scăzut de carbohidrați și presupune intrarea într-o stare de cetoză prin care corpul începe să folosească grăsimile pentru a genera energie, prin arderea lor.
Deși vei slabi rapid folosind dieta Keto, experții o recomandă doar pentru durate scurte de timp, sub o supraveghere adecvată. Asta deoarece pe termen lung pot apărea deficiențe nutritive, iar reducerea nivelului de glucoză din organism poate duce la letargie.

O masă tipică: piept de pui la grătar cu legume.

VEZI SI: Dieta ketogenică. Ce spun oamenii de știință despre regimul alimentar


8. Dieta Paleo

dieta paleo

Dieta Paleo promovează consumul de alimente naturale în detrimentul celor procesate și consumul de fructe și legume. Însă, totodată, este destul de restrictivă, iar eliminarea produselor lactate, cerealelor și carbohidraților cu amidon, poate duce la un conținut scăzut de fibre, calciu și iod. 
O masă specifică dietei Paleo constă în frigărui de miel la grătar cu salată.

VEZI SI: Dieta Paleo –ghid pentru începători și un plan alimentar. Ce să mănânci la fiecare masă ca să slăbești garantat


9. Dieta Nordică

Creată în 2004 de către un grup de nutriționiști, oameni de știință și bucătari, dieta nordică promovează consumul de alimente bio, făcute în casă, în detrimentul celor procesate.
Nutriționistul Jenna Hope spune că dieta nordică poate avea beneficii pe termen lung datorită consumul ridicat de peste ce furnizează omega 3, însă trebuie să fim atenți la consumul de lactate cu nivel scăzut de grăsimi, deoarece creierul nostru are nevoie de acele grăsimi sănătoase.

O masă tipică poate fi somon cu linte.


10. Dieta DASH

Dieta DASH presupune reducerea aportului de sare și a fost făcută pentru cei cu hipertensiune arterială și pentru a reduce riscul de boli de inima.
DASH nu necesită alimente speciale, ci doar crearea unui stil de alimentație sănătos pentru inimă și viață. Cu toate acestea, încurajează consumul de lactate cu conținut scăzut de grăsimi, lucru nerecomandat de experți, deoarece nu veți absorbi vitaminele A,D și K.
La o masă tipică puteți consumă un covrig din grâu integral cu două linguri de unt de arahide.

VEZI SI: 4 schimbări în alimentație pentru care inima ta îți va mulțumi


11. Dieta Volumetrică


Dieta volumetrică este o dietă pentru cei care vor să mănânce mult în timp ce slăbesc. Presupune consumul de alimente cu nivel caloric scăzut, care conțin mai multă apă precum sunt fructele și legumele.
Faptul că promovează o gamă largă de alimente și nu interzice nimic este un lucru bun, deoarece oamenii nu se vor simți prinși într-o închisoare alimentară. Iar dacă sunt respectate bine principiile, dieta volumetrică poate ajuta la pierderea în greutate, spune dieteticianul Louise Symington.

O masă tipică constă în piept de pui și dovleac la cuptor.

VEZI SI: Ce mănânci ca scapi de grăsimea de pe burtă. Dieta pentru un abdomen plat


12. Dieta Raw

diete 2020


Dieta Raw este și ea în top cele mai populare diete de slăbit în 2020 și presupune înlăturarea produselor procesate și consumul de cele organice, care nu trebuie gătite.
Experții nu sunt de acord cu ideea de a consumă doar alimente crude, deoarece este o alimentație prea restrictivă, iar unii nutrienți sunt mai biodisponibil în mâncărurile gătite, iar altele în cele crude. De aceea este recomandat să consumăm alimentele în ambele feluri.

O masă tipică: Gazpacho de castraveți


13. Dieta Flexitariană

Concepută de dieteticianul Dawn Jackson Blatner, dieta flexiariană este pentru cei care vor să reducă consumul de produse animale fără a deveni vegani 100%.
Experții spun că dieta flexitariană este bună pentru sănătatea noastră mintală, deoarece pune accentul pe alimentele vegetale fără a elimina complet restul alimentelor.

O masă tipică: Burger din fasole neagră și cartofi dulci.

VEZI SI: Ce presupune dieta flexitariană, regimul cu ajutorul căruia slăbești mâncând vegetarian, dar și carne


14. Dieta Cico


Dieta Cico se bazează pe ideea că pierderea în greutate are de-a face cu numărul de calorii pe care îl consumăm. Astfel, indiferent de cât de bogate în nutrienți sunt mâncărurile pe care la consumăm, dacă numărul de calorii este deasupra nevoilor corpurilor noastre, vom lua în greutate și vice-versa.
De aceea, este recomandat să calculezi numărul de calorii de care are nevoie corpul tău pentru o bună funcționare, și abia apoi să decizi câte calorii trebuie să reduci pentru a-ți atinge obiectivul.

O masă tipică: Orice, atâta timp cât se încadrează în nevoile voastre calorice.


15. Dieta carnivoră

Cum îi spune și numele, dieta carnivoră se bazează în totalitate pe consumul de carne. Dieta cu care experții nu sunt de acord, întrucât nu presupune o alimentație sănătoasă, care ar include în mod normal și fructe și legume.

O masă tipică: Friptură.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri