dieta ketogenica
Sanatate

Carnetel cu dieta ketogenica

Dieta ketogenica. Ce spun oamenii de stiinta despre regimul alimentar

Dieta ketogenica a devenit o metoda populara de a pierde in greutate. Cum functioneaza? Este un regim bogat in grasimi, cu o cantitate moderata de proteine si scazut in carbohidrati. 

Specialistii spun insa ca, in ciuda popularitatii sale, aceasta poate veni cu o multime de efecte secundare grave asupra metabolismului. Potrivit Business Insider, regimul inlocuieste practic carbohidratii cu grasimile. Dieta ketogenica e formata, procentual, din urmatoarele elemente:

70% grasimi

25% proteine

5% carbohidrati

In ce consta schimbarea pe trebuie sa o suporte metabolismul in timpul adoptarii dietei ketogenice? De regula, atunci cand consumam carbohidrati, enzimele din gura, stomac si intestinul subtire le imprastie sub forma de glucoza, pe care creierul si corpul o folosesc asemenea unui combustibil.

Deci, atunci cand renunti la carbohidrati, in primele doua zile s-ar putea sa simti nevoia sa consumi alimente care contin zahar. Deoarece corpul tau schimba vitezele, de la arderea carbohidratilor trece la singura energie care a mai ramas: grasimea.

Odata ce aceasta incepe sa fie arsa in mod regulat, vei incepe sa vezi cum kilogramele se topesc. In functie de greutatea pe care o ai, este posibil sa pierzi pana la 3,5 kilograme in prima saptamana.

Pe masura ce arzi tot mai multa grasime, nivelul de insulina, care are un rol important in procesul de digestie si metabolizarii zaharului din sange, va scadea semnificativ. Acest lucru determina rinichii sa elibereze cantitati mari de sodiu in sange.

Dieta ketogenica, simptomele care apar in primele saptamani

Asta poate duce, de fapt, la un efect secundar comun cunoscut sub numele de "keto gripa". Multe diete keto mentioneaza simptome precum: greata, dureri de cap, ameteli, crampe musculare si niveluri scazute de energie.

Majoritatea simptomelor vor aparea numai in primele doua saptamani de la inceperea dietei. Dupa prima luna, vei observa diferenta pe cantar. Dar o parte din greutatea pierduta nu va consta in grasime, ci apa.

Unii dintre carbohidrati contin glicogen, care retine apa si, prin urmare, te ajuta sa te mentii hidratat. Ca rezultat, probabil vei urina mai des, ceea ce va reduce si mai mult nivelul de sodiu, ducand la deshidratare, constipatie, diaree si respiratie urata.

Odata ce ai trecut de primele luni, vei observa ca devine tot mai greu sa pierzi in greutate. Un studiu a scos la iveala ca persoanele supraponderale au pierdut in medie 15 kilograme in prima luna si alte 11 in urmatoarele doua luni, dar dupa aceea nu au mai vazut schimbari in greutatea corporala in ciuda faptului ca tineau dieta ketogenica in continuare.

Dieta ketogenica, benefica pentru copiii epileptici

Este momentul in care cei mai multi renunta la regim. Acesta este motivul pentru care cercetatorilor le este greu sa studieze efectele pe termen lung ale dietei.

Nu este clar de ce, dar s-a dovedit ca dieta keto reduce simptomele epilepsiei. Studiile au aratat insa ca micutii epileptici care tin ani de zile diete keto foarte restrictive pot suferi de pietre la rinichi, colesterol ridicat si fracturi osoase.

O dieta ketogenica tipica nu este la fel de stricta, insa daca iti doresti sa o incerci, indicat este sa discuti inainte cu un medic.

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri