Dieta volumetrică/ Shutterstock
Sanatate

Dieta volumetrică/ Shutterstock

Ce este dieta volumetrică - ce alimente sunt permise și ce beneficii are pentru sănătate

Dieta volumetrică se bazează pe principiul că poţi consuma mai puţine calorii fără a consuma mai puţină mâncare. Alimentele care au un conţinut scăzut de calorii, dar cu volum mare, te ajută să te simţi sătul, dar, în același timp, te ajută să pierzi kilogramele în plus.

Această dietă a fost inventată de Barbara Rolls, profesor de nutriţie la Penn State și se bazează  pe densitatea calorică a alimentelor. Totodată, această dietă este flexibilă cu felul în care îţi alcătuieşti meniurile.

Ce poți mânca în dieta volumetrică?

Niciun aliment nu este interzis în dieta volumetrică, indiferent de densitatea calorică. În schimb, se pune accentul pe consumul mai multor alimente cu densitate energetică scăzută, cum ar fi fructele, legumele, supa, salata și mai puține alimente cu densitate energetică ridicată, cum ar fi prăjiturile, brânza și deserturile. 

Dieta volumetrică clasifică alimentele în patru categorii, în funcție de densitatea energetică:

Categoria 1 - Alimente cu densitate energetică foarte scăzută (mai puțin de 0,6 calorii pe gram): fructe, legume, lapte fără grăsimi şi supe.

Citește și: Ce trebuie să știi despre dieta vegetariană - de câte tipuri este, ce alimente sunt permise și ce beneficii are pentru sănătate

Categoria 2 - Alimente cu densitate energetică scăzută (0,6-1,5 calorii pe gram): fructe şi legume care conțin amidon, quinoa, cartofi dulci, cereale, carne slabă, leguminoase şi mâncăruri mixte cu conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi fasolea sau pastele integrale.

Categoria 3 - Alimente cu densitate energetică medie (1,6-3,9 calorii pe gram): carne, brânză, pizza, salată, pâine, covrigi, îngheţată şi prăjituri, cartofi copţi etc.

Categoria 4: Alimente cu densitate mare de energie (4-9 calorii pe gram): cartofi prăjiţi, biscuiţi, chipsuri, bomboane de ciocolată, nuci, unt şi ulei.

Recomandări pentru dieta volumetrică

Dieta volumetrică nu recomandă săritul peste mese, ba chiar recomandă să serveşti toate mesele, adică micul dejun, prânzul, cina, două gustări şi desert. Stricteţea dietei depinde doar de tine, principala linie pe care trebui să o urmezi este să alegi din lista de alimente mai slabe caloric, ori de câte ori poţi, pe parcursul întregii zile.

Citește și: Dieta de post sau cum să scapi de cinci kilograme rapid, în doar șapte zile. Acest regim te ajută și să-ți detoxifiezi organismul

Este un regim uşor de ţinut şi îngăduitor cu toată lumea, inclusiv cu vegetarienii. Senzaţia de foame va fi aproape inexistentă, pentru că ai trei mese pe zi şi două gustări, ba chiar şi deserturi. Accentul se pune pe realizarea unei îmbunătăţiri inteligente şi durabile a obiceiurilor alimentare,  doar prin reducerea densităţii calorice zilnice. 

Alcoolul este acceptat, dar într-o cantitate moderată, adică nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei şi două pentru bărbaţi. Este, însă, recomandat ca acesta să fie scăzut din numărul de calorii zilnice.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri