dieta
Sanatate

O dietă sănătoasă poate duce și la pierderea în greutate. / Foto: Shutterstock

Patru diete care promovează un stil de viață sănătos și te ajută să slăbești. Și nutriționiștii le recomandă

În fiecare an apar noi cure care-i tentează pe cei și cele care vor să slăbească. Cu toate acestea, multe dintre ele nu sunt deloc sănătoase și nici nu oferă efecte care să dureze. Dacă vrei să-ți îmbunătățești dieta, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să adopți obiceiuri sănătoase care nu te vor frustra dacă le ții pe termen lung.

Iată patru tipuri de diete care îți îmbunătățesc starea de sănătate și nu sunt nici prea greu de ținut, conform dieteticienilor și nutriționiștilor.

Dieta mediteraneană

dieta mediteraneana
Dieta mediteraneană / Foto: Shutterstock

Citește și: Este vinul roșu cu adevărat sănătos? Cinci beneficii ale unui pahar cu vin roșu

"Nu există o definiție standard a dietei mediteraneene în sine", dar ea pune accent pe alimentele sănătoase pentru inimă și pentru cele bazate pe plante, a transmis dieteticiana Heather Seid, de la Centrul de Cercetare în Bionutriție de la Universitatea Columbia, conform celor de la Insider.

Dieta mediteraneană își ia numele de la gătitul tradițional din regiune și de la felul în care se hrănesc oamenii locului. În general, constă în: fructe și legume proaspete; cereale integrale precum orez brun și grâu integral; nuci și semințe; proteine slabe precum peștele și carnea de pasăre; lactate cu moderație; leguminoase precum fasole și linte, dar și grăsimi sănătoase pentru inimă, cum ar fi uleiul de măsline în loc de unt. 

Acest stil de a mânca descurajează consumul de alimente procesate, carne roșie și prea mult zahăr. S-a demonstrat că respectarea dietei mediteraneene ajută la gestionarea greutății corporale și chiar încurajează pierderea kilogramelor deoarece alimentele tind să fie mai bogate în fibre și grăsimi sănătoase, ceea ce ajută la instalarea senzației de sațietate și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru face mâncatul în exces sau pofta de dulce mai puțin probabile.  

"Grăsimile sănătoase pentru inimă sunt, de asemenea, mai lent de digerat, ceea ce îi face pe oameni să se simtă sătui mai mult timp", a mai adăugat Seid.

Cercetările sugerează că respectarea unui plan alimentar precum dieta mediteraneană poate reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Dieta DASH

Dieta DASH
Dieta DASH / Foto: Shutterstock

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a fost creată inițial ca o modalitate de a trata tensiunea arterială crescută, dar poate duce și la pierderea kilogramelor și menținerea greutății dorite. 

Este încurajată alimentația bogată în minerale precum potasiu, calciu, magneziu și scăzută în sodiu. 

Dieta DASH este similară cu cea mediteraneană, prin faptul că implică consumul de alimente bogate în fibre, precum legume, fructe și cereale integrale, dar cele două diferențe semnificative sunt:

  • "Spre deosebire de dieta mediteraneană, dieta DASH promovează produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi", a spus Seid. Unii experți cred că lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt mai bune pentru sănătatea inimii, mai ales dacă sunt instalate deja boli cardiovasculare. 
  • DASH limitează puternic aportul de sare (nu mai mult de o linguriță pe zi), ceea ce poate duce la controlarea eficientă a hipertensiunii arteriale. "Proteinele slabe și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt mai puțin dense din punct de vedere caloric și pot contribui la un deficit caloric general și la pierderea ulterioară în greutate", a transmis dieteticiana cu privire la impactului dietei DASH asupra procesului de slăbire. Cu toate acestea, avantajul principal al acestui stil alimentar este controlarea tensiunii arteriale. 

Dieta cu alimente integrale

dieta cu alimente integrale
Dieta cu alimente integrale / Foto: Shutterstock

Citește și: Cele mai bune diete în 2022. Cum să-ți alegi regimul alimentar în funcție de nevoile tale

O dietă alimentară integrală include toate grupele majore de alimente, însă cu accente pe cele care nu au fost rafinate sau procesate. Acest lucru implică o atenție sporită la citirea etichetelor, pentru ca produsele alese să nu conțină: conservanți ca benzoați sau sorbați, aditivi precum coloranții artificiali sau cuvinte cheie care indică procesarea, precum rafinat sau hidrogenat. 

Consumul de alimente integrale poate duce la pierderea în greutate deoarece cele procesate aduc și calorii suplimentare ce vin odată cu adaosul de zahăr și grăsimi.

Dieta pe bază de plante

dieta pe baza de plante
Dieta pe bază de plante / Foto: Shutterstock

Scopul unei diete pe bază de plante este de a elimina sau reduce produsele de origine animală, cum ar fi carnea, lactatele și ouăle. Există mai multe diete pe bază de plante:

  • vegetariană: care include ouă și lactate, dar elimină carnea
  • pescatariană: exclude toate carnea cu excepția peștelui și a fructelor de mare
  • flexitariană: include ouă și lactate și permite consumul ocazional de carne
  • vegană: elimină toate produsele de origine animală

O dietă pe bază de plante poate ajuta la pierderea în greutate deoarece reducerea cantității de carne roșie sau procesată contribuie la slăbire. Fibrele adaugă volum meselor, ceea ce duce la consumarea de mai puține calorii și la instalarea mai rapidă a senzației de de sațietate. 

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri