"Un mar pe zi te tine departe de doctor" este sfatul excelent pe care mai ales americanii il ofera inca de la varste fragede. Ce alte alimente ar mai trebui insa sa consumam ca sa ne pastram sanatatea?
Dr. Michael Greger, autorul cartii "The Daily Dozen", si cardiologul Joel Kahn au vorbit cu jurnalistii de la Huffington Post si le-au prezentat grupele de alimente si produsele punctuale pe care oricine ar trebuie sa le includa in regimul alimentar de zi cu zi.
Categoriile de alimente care nu trebuie sa ne lipseasca din frigider
Fructe
Fructele fac parte din "Daily Dozen", iar daca sunteti ingrijorate de aportul de zahar al acestora, avem un articol complet in care detaliem diferenta dintre zaharurile naturale si cele adaugate.
Kahn sustine ca "exista atat de multe minerale si vitamine in fructe incat ele ajuta la protejarea nervilor si arterelor". Cardiologul este impresionat mai ales de nivelul de antioxidanti din kiwi si de proprietatile extraordinare ale bananelor.
"Nu e nicio problema daca nu aveti acces la alte fructe in afara de banane." Acestea aduc un aport considerabil de glucide si energie si totodata pot fi consumate dupa sala intrucat potasiul din compozitia lor poate preveni crampele musculare.
Pentru benficii vizibile, medicii nutritionisti recomanda cel putin trei portii zilnice de fructe.
Legume
Pentru o sanatate de fier, orice om ar trebui sa manance zilnic cel putin doua portii de legume. Desi ciupercile sunt considerate fungi si fac parte dintr-o grupa alimentara aparte, ambii medici contactati de la Huffington post le-au mentionat beneficiile.
"Au o abilitate naturala de a scadea colesterolul prin actiunea lor din intestin. In plus, exista studii care arata ca putem reduce riscul de a ne imbolnavi de cancer, mai ales cel mamar, daca ingeram ciuperci."
Ce alimente trebuie neaparat sa mancam zilnic pentru o sanatate de fier
Fructe de padure
O portie pe zi de fructe de padure (capsune, afine, mure, zmeura, coacaze) este extraordinar de benefica pentru organism. Dr. Michael Greger citeaza un studiu Harvard care a demonstrat ca femeile in varsta care au consumat fructe de padure au prezentat o rata mai lenta a declinului cognitiv.
Exista, de asemenea, din ce in ce mai multe cercetari cu privire la beneficiile fructelor de padure in ceea ce priveste bolile cardiovasculare.
Verdeturi cu frunze intunecate
Doua portii pe zi de salate precum ruccola, kale, frunze de sfecla sau chard elvetian "vor contine cea mai mare densitate de nutrienti din toate alimentele existente". Daca le introducem in dieta zilnica, vom prezenta cu 20% mai putine sanse de a capata boli cardiace sau AVC.
Legume crucifere
O portie pe zi de broccoli, conopida sau varza face diferenta intre un organism sanatos si unul bolnav. "Varza rosie si violeta contin antioxidanti care protejeaza vederea si creierul".
"Ii incurajez pe oameni sa foloseasca varza pentru o garnitura plina de culoare si sanatoasa. Este important sa integreze legumele crucifere in regimul alimentar datorita unor compusi, sulforaphane, care nu se regasesc in alte categorii de alimente," a incheiat cardiologul Joel Kahn.
Foto: Shutterstock