zahar natural vs zahar adaugat
Sanatate

Zahar natural vs zahar adaugat. Cum e afectat corpul de fiecare in parte

Dietele noastre zilnice au ajuns sa contina prea mult zahar adaugat. Desi este delicios, acesta nu face decat sa ne afecteze sanatatea, crescandu-ne riscul de obezitate, diabet de tip 2, boli de inima si alte boli cronice.

Si nu este vorba ca alegem voluntar sa mancam gramezi de zahar adaugat tot timpul. Dimpotriva! Cand trei din patru articole de pe rafturile supermarketurilor contin adaos de zahar, este foarte greu sa stam departe de el.

Ce sunt zaharurile adaugate

Pentru a intelege modul in care zaharurile naturale sunt mai sanatoase decat cele adaugate, este important sa stim ce sunt si cum se obtin cele din urma.

Multe tipuri de zahar, cum ar fi cel de orez si nectarul de agave, sunt, teoretic, zaharuri naturale. Cu toate acestea, ele se extrag in concentratii foarte mari, apoi se adauga in alimente in care devin foarte usor de digerat si absorbit.

In aceste cazuri, ele actioneaza ca zahar adaugat deoarece au fost prelucrate si rafinate si se regasesc in afara contextului lor natural.

Cand spunem "zaharuri naturale", ne referim la zaharurile care fac parte din compusii naturali din fructe, legume, lactate si alte alimente.

Care e diferenta dintre zaharul natural si cel adaugat

"Nu exista prea multe diferente intre zaharul care este prezent in mod natural in alimente si cel adaugat", a explicat Avigdor Arad, director al Mount Sinai PhysioLab si profesor de endocrinologie, diabet si boli osoase la Scoala de Medicina Icahn din Mount Sinai. "Cu toate acestea, modul in care este prezentat corpului, elementele insotitoare si mai ales cantitatea difera enorm."

Zaharurile naturale din fructe si legume nu se regasesc in compozitia acestora intr-o concentratie atat de mare ca zaharurile adaugate si sunt intotdeauna insotite de componente sanatoase precum fibrele, care incetinesc absorbtia zaharurilor naturale in sange.

De cealalta parte, zaharurile adaugate sunt lipsite de substante nutritive, sunt mai concentrate si ajung mult mai repede in fluxul sangvin.

Adaosul de zahar "forteaza organismul sa produca mai multa insulina, iar cresterea cronica a nivelului ei in sange poate provoca daune majore", a adaugat Arad.

Cat zahar putem consuma pentru a ne pastra sanatatea in parametri normali

Indrumarile dietetice ale Departamentului Agriculturii Americane sugereaza ca zaharurile adaugate sa reprezinte mai putin de 10% din caloriile zilnice ingerate. Cu alte cuvinte, o persoana obisnuita nu trebuie sa consume mai mult de 50 de grame de zaharuri adaugate pe zi pentru o dieta de 2000 de calorii.

Alte institutii sunt si mai stricte. Asociatia American Heart, de exemplu, recomanda femeilor sa consume nu mai mult de 25 de grame de zahar adaugat pe zi, in timp ce barbatilor li se recomanda sa consume sub 38 de grame pe zi.

Mai radical, Arad considera ca ar trebui sa stam departe de zahar adaugat complet: "Oamenii trebuie sa inteleaga consecintele consumarii zaharului in exces si sa-l evite", ​​a spus profesorul. "Corpul uman nu este menit sa gestioneze o cantitate atat de mare de zahar si nu cred ca ar trebui sa o faca."

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri