Poftele alimentare sunt intense, copleșitoare și de multe ori incontrolabile, însă acestea vă pot comunica informații importante despre organismul vostru. Conform Alisa și Danni, nutriționiștii din spatele blogului australian 123 Nourish Me, poftele sunt cauzate de un deficit de minerale din organism, care, în timp, pot duce la probleme grave de santatate. Iată ce se ascunde în spatele celor mai comune pofte alimentare:
Pofta de ciocolată
Pofta de ciocolată este un semn că ar trebui să creșteţi aportul de magneziu, un nutrient esențial care ajută la reglarea funcției musculare și nervoase, a nivelului zahărului din sânge și a tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza consumând alimente care conțin cantități mari de magneziu, cum ar fi nuci, semințe, fructe și legume verzi, precum spanacul și broccoli.
Pofta de zahăr şi băuturi carbogazoare
Indică existența unor carențe de minerale, inclusiv crom, triptofan și fosfor, acestea fiind necesare pentru energie, repararea celulelor și un metabolism sănătos. Este foarte important să consumați alimente bogate în crom, un mineral care descompune proteinele, carbohidrații și grăsimile pentru a furniza energie mușchilor și creierului, deoarece nu apare în mod natural în corpul uman.
Alimentele care conțin cele trei minerale sunt: pui, brânză, struguri, cartof dulce și ouă, precum și majoritatea fructelor oleaginoase, cerealelor și legumelor de culoare verde închis.
Citeşte şi: Buzele uscate si crapate pot semnala afectiuni serioase de sanatate. Cand e cazul sa te ingrijorezi
Pofta de carbohidrați
Consumul compulsiv de carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea și pastele, înseamnă că trebuie să mănâncaţi mai multe proteine și alimente bogate în azot, care sunt folosite pentru a produce aminoacizi și acizi nucleici care formează ADN.
Alimente care cresc aportul de proteine și azot sunt carnea roșie, fasolea și peștele gras, cum este somonul și macroul.
Citeşte şi: Dieta balerină - alimente permise și interzise. Ce mănânci și ce nu ca să slăbești un kilogram pe zi
Pofta de alimente grase sau prăjite
Ar putea indica o deficiență de calciu, potrivit nutriționiștilor, care poate provoca nenumărate probleme de sănătate, inclusiv ceață cerebrală și oase fragile în timp. În loc să cedați tentației, nutriționistul recomandă să consumați alimente bogate în calciu, cum ar fi linte, legume cu frunze verzi, lapte organic și brânză.
Iar daca nu puteți face față poftei, experții spun că este posibil să aveți carențe de clorură, sicilu sau ambele. Aceste două minerale pot fi găsite în alimente precum: nuci caju, semințe, peste gras și lapte de capră.