femeie mancare bucatarie
Sanatate

tanara care mananca iaurt in bucatarie

Ravnesti doar la dulciuri si mancaruri grase? Cum sa scapi de poftele nesanatoase in 9 pasi simpli

Poftele pot provoca reale si grave probleme de sanatate, inclusiv obezitate si tulburari de alimentatie. Din cauza lor, ajungem sa consumam produse nesanatoase si sa ne simtim rau nu doar din punct de vedere fizic, ci si emotional.

Ce sunt poftele si de ce devin nocive

Diferenta dintre pofte si foame consta in faptul ca pofta nu provine din nevoia de energie si hranire a corpului - este strict o dorinta mentala intensa pentru un anumit aliment sau gust.

Pofta poate deriva dintr-o nevoie emotionala (mintea cere anumite alimente cand simti emotii precum plictiseala, tristete sau anxietate) sau o dependenta reala (zaharul).

Ravnesti si tu doar la dulciuri si mancaruri grase? Iata care sunt trucurile la care poti apela pentru a scapa de poftele nesanatoase odata pentru totdeauna:

Nu ignora poftele, ci gaseste alternative sanatoase

Daca iubesti dulciurile si simti nevoia sa mananci ceva cu zahar, opteaza pentru cateva patratele de ciocolata neagra, cu 75% sau mai mult cacao. Daca iti doresti ceva sarat si prajit, fa-ti acasa cartofi dulci, pe care sa ii asezonezi cu ulei de masline, sare si piper inainte de pregatirea la cuptor.

Indiferent de pofta ta, intra in bucatarie si cauta o alternativa sanatoasa, din alimente naturale. S-ar putea ca inlocuitorul sa nu aiba un gust la fel de bun ca originalul, dar dupa un timp, papilele gustative se vor regla si adapta, iar corpul va incepe sa pofteasca la cea mai sanatoasa varianta.

Introdu in dieta alimente care reduc poftele

In loc sa te preocupi de dieta doar atunci cand ai pofte, concentreaza-te pe prevenirea pornirilor nesanatoase. Da-i organismului nutrienti adecvati, de care are nevoie, si astfel determina-l sa nu mai tanjeasca la prostii.

Introdu in alimentatia ta zilnica verdeturi, produse organice, grasimi sanatoase, fibre pe baza de plante si proteine slabe. Asimileaza cat mai multi nutrienti, iar corpul nu iti va mai cere altceva.

Tips & tricks: Alimentele bogate in fibre (cum ar fi semintele de chia sau fasolea) sunt satioase si pastreaza glicemia in intervale normale, astfel ca poftele vor scadea semnificativ dupa ingerarea lor.

Scapa de tentatii

Probabil ca ai dulciuri sau crontanele in bucatarie, in caz ca trebuie sa primesti musafiri. Cand te inconjori insa de astfel de alimente, creierul stie ca are in apropiere produsele "interzise". Mai mult decat atat, cu cat vei incerca sa te abtii mai mult de la ele, cu atat vei mentine activ ciclul poftei=. De aceea, cel mai bine ar fi sa donezi "ispitele" bancilor de alimente si sa te aprovizionezi cu o gama larga de gustari sanatoase.

Adauga condimente si ierburi

Mancarea sanatoasa nu ar trebui sa aiba un gust fad. Poti sa reduci poftele prin "atacarea" papilelor gustative cu arome interesante si intense. Scortisoara, ghimbirul, pudra de curry, coriandrul pot transforma radical orice fel de preparat. Nu ezita sa te joci cu condimentele si ierburile cand gatesti!

Spala-te pe dinti

Mai ales seara, dupa ce ai terminat de servit masa (cu alte cuvinte, dupa ce te-ai asigurat ca organismul tau este hranit), incearcaa sa te speli pe dinti. Gestul iti va antrena creierul si il va invata ca timpul alocat mancarii s-a incheiat. Mai mult decat atat, gustul de pasta de dinti va strica orice alta aroma, cel putin pentru un timp scurt.

Identifica ce iti cauzeaza pofta

De exemplu, poftele sarate pot fi un semn al deshidratarii, iar dorinta de dulce poate explica un dezechilibru hormonal. Afla ce inseamna pofta ta si apoi ofera-i corpului ceea ce are de fapt nevoie pentru a repara nevoia nesanatoasa.

Stabilizeaza-ti glicemia

Deseori, atunci cand corpul nu are energie el ne determina sa cautam solutii rapide pentru a stabiliza glicemia. Cea mai rapida varianta este, evident, zaharul, care ajunge rapid in corp si provoaca si mai multe pofte nesanatoase.

Asigura-te ca asimilezi suficiente proteine si grasimi sanatoase la fiecare masa si apeleaza mereu la gustari naturale intre mese. Nu astepta niciodata sa "mori de foame" pentru ca acesta este momentul in care zaharul din sange scade, iar corpul ii dicteaza mintii sa recurga la cea mai rapida solutie.

Nu-ti mai impune reguli alimentare

Cand iti spui "Nu am voie sa mananc asa ceva" sau "Nu am facut suficient sport azi pentru a putea manca asa ceva", nu doar ca iti deteriorezi relatia cu mancarea, ci plasezi alimentele nesanatoase pe un piedestal, transformandu-le in ceva la care poftesti. Nu mai eticheta alimentele ca fiind bune si rele, ci judeca-le prin prisma aportului nutritional pe care il pot aduce corpului tau.

Informeaza-te

Cu cat vei afla mai multe despre beneficiile alimentelor sanatoase, cu atat iti vei dori sa-ti umpli farfuria cu ele in loc sa alegi preperate care nu ofera organismului suficienti nutrienti.

Invata despre nutrientii specifici din alimentele naturale, iar cunostintele iti vor schimba viata. Stiai ca papaya ajuta digestia sau broccoli face pielea sa straluceasca? Fructele de padure contin o multime de antioxidanti, iar plantele crucifere ofera o multime de benificii organismului. Citeste despre aceste avantaje si incearca sa tii cont de ele cand faci alegeri alimentare.

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri