buze crapate uscate
Frumusete

Buzele uscate si crapate pot semnala afectiuni serioase de sanatate. Cand e cazul sa te ingrijorezi

Buzele deshidratate pot fi rezultatul unor probleme minore, insa uneori pot semnala reactii alergice serioase sau chiar cancerul de piele.

Uscarea si craparea buzelor pot fi declansate de multe lucruri si este important sa facem diferenta intre problemele minore si cele care trebuie investigate de medici. Iata ce spun dr. Day si dr. Friedman, dermatologi intervievati de Women's Health, despre deshidratarea buzelor.

"Spre deosebire de alte zone ale corpuui, nu au glande uleioase, deci e greu sa pastreze umiditatea. In plus, nu produc substante naturale de hidratare sau protejare a stratului exterior al pielii", a explicat dr. Friedman.

Iata ce ar putea sa cauzeze deshidratarea buzelor si cand e cazul sa ne ingrijoram si sa mergem la medic.

1. Alimentele sarate sau picante

Alimentele sarate pot afecta cu siguranta pielea: "Sarea retine apa, astfel incat ea poate absorbi lichidul din zona buzelor si le poate usca". Si gustarile picante pot provoca iritatii ale pielii si pierderi de apa, adauga dr. Day.

2. Umezirea frecventa a buzelor

"Saliva este alcatuita din enzime menite sa descompuna grasimile, proteinele si carbohidratii, care sunt elemente componente ale buzelor". Cand ne umezim prea des aceasta parte a corpului e ca si cum am digera-o.

3. Arsurile solare

Buzele nu au acel strat de piele care ne protejeaza de razele UV. Asadar, daca stam afara la soare fara un balsam de buze cu SPF, sansele sunt ca pielea sa se deshidrateze: "Soarele evapora apa si lasa pielea mai uscata in zonele care sunt deja in mod natural deshidratate", spune dr. Day. In plus, inflamatia de la o arsura de soare poate duce la crapare si descuamare.

4. Medicamente care usuca pielea

Anumite medicamente pot provoca mari daune la nivelul buzelor. Dr. Friedman spune ca aceasta este o problema comuna pentru multi dintre pacientii care folosesc medicamente anti-acnee: "Acesta este efectul secundar numarul 1 de la Accutane - buzele uscate, crapate. Le spun pacientilor ca ar trebui sa foloseasca un balsam de buze in permanenta daca iau acest medicament."

5. Cheilita actinica

Cheilita actinica reprezinta o keratoza premaligna a buzei produsa de expunerea cronica la radiatiile solare. Cu alte cuvinte, "pielea a fost afectata de expunerea la soare atat de mult, incat nu se poate repara singura”, spune dr. Friedman. Cheilita actinica este mai frecventa la persoanele in varsta.

"In acest caz este foarte usor sa apara cancerele de piele si de aceea vedem o multime de carcinoame cu celule scuamoase la persoanele in varsta pe buza inferioara", spune dr. Friedman.

6. Deficit de vitamine

Diversele deficiente de vitamina B pot duce la buze uscate, crapate, iritate, rosii, iar acestea sunt insotite de obicei de o eruptie in jurul gurii.

7. Reactie alergica sau dermatita iritanta de contact

Dr. Day spune ca o reactie alergica va cauza nu numai peeling, ci si o roseata difuza si inflamare in jurul buzelor. O reactie alergica vine la pachet si cu senzatia de mancarime si ar putea fi cauzata de ingredientele din produsele de igiena personala.

8. Lichen planus

Lichen planus este o afectiune inflamatorie a pielii. De obicei, se prezinta sub forma de mancarimi si denivelari violet pe corp, cu toate ca poate aparea si pe buze.

9. Pemfigus paraneoplastic

Aceasta este o afectiune foarte rara, o boala autoimuna asociata cu cancerul. Desi poate aparea sub forma unei eruptii cutanate, semnul caracteristic este eroziunea orala. In acest caz, buzele se vor crapa si vor angera, provocand dureri, roseata si inflamatii in jurul gurii.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri