dieta vegetariana
Sanatate

Ce trebuie să știi despre dieta vegetariană / Shutterstock

Ce trebuie să știi despre dieta vegetariană - de câte tipuri este, ce alimente sunt permise și ce beneficii are pentru sănătate

Dieta vegetariană a câștigat popularitate în ultimii ani și, pe lângă faptul că te ajută să slăbești, aceasta are și numeroase beneficii pentru sănătate, întrucât contribuie la menținerea sănătății inimii, dar reduce și riscul de apariție a altor afecțiuni precum diabet ori cancer.

Dieta vegetariană se bazează, în principal, pe consumul de legume proaspete ori fierte, fructe, nuci, semințe, cereale și leguminoase. Există, însă, și alte variante ale dietei vegetariane, care includ consumul de pește, ouă ori produse lactate.

Citește și: Cinci diete minune pentru pierderea kilogramelor în plus sau pentru menținerea siluetei. Încearcă ce ți se potrivește

Care sunt tipurile de diete vegetariene și ce includ acestea, îți propunem să afli mai jos:

Dieta lacto-ovo vegetariană

Cei mai mulți dintre oameni cred că dieta lacto-ovo vegetariană este una dintre cele mai comune. În acest caz, persoanele care adoptă acest regim nu vor consuma carne sau pește, dar vor mânca ouă și produse lactate.

Așadar, potrivit specialiștilor în nutriție, persoanele care aleg să urmeze dieta lacto-ovo vegetariană aleg să consume ouă, lapte, brânză, unt, iaurt, smântână, înghețată și alte produse lactate, însă renunță complet la cele de origine animală, precum carnea de vită, de pui ori porc, dar și la pește.

Citește și: Dieta Paleo –ghid pentru începători și un plan alimentar. Ce să mănânci la fiecare masă ca să slăbești garantat

Dieta lacto-vegetariană

O dietă lacto-vegetariană este bazată pe pe plante și pe produse lactate. Astfel, adepții acestui regim pot consuma produse lactate, precum brânză, unt, smântână, iaurt, însă renunță la carne de pui, de porc, de vită ori pește. De asemenea, aceștia nu consumă nici ouă.

Dieta ovo-vegetariană

Produsele lactate nu sunt permise în cadrul dietei ovo-vegetariene, ci doar ouăle. Astfel, persoanele care aleg să urmeze această dietă pot să mănânce ouă fierte, omlete sau ouă jumări. De asemenea, ele pot folosi ouăle pentru a pregăti anumite rețete, precum prăjituri, brioșe și chiar pâine.

Dieta pescetariană

În acest caz, oamenii consumă nu doar legume și verdețuri, ci și pește. Sunt recomandate tipuri de pește precum ton, halibut și somon, acestea fiind bogate în nutrienți benefici pentru sănătate. Nu în ultimul rând, fructele de mare pot fi și ele incluse în alimentația de zi cu zi.

Citește și: Dieta Lidiei Buble nu mai e un secret. La ce alimente a renunțat artista ca să se mențină într-o formă fizică de invidiat

Dieta vegană

Dieta vegană exclude toate produsele care au origine animală, inclusiv carne și pește, produse lactate ori ouă. De asemenea, unele persoane nu consumă nici măcar miere, fiind produsă de albine.

Cei mai mulți dintre vegani se hrănesc cu fructe, legume, nuci, semințe și legume precum fasole, linte. De asemenea, ei aleg variante ale produselor de origine animală produse din plante, precum lapte de migdale ori de soia, tofu. Pentru a-i oferi organismului nutrienții de care au nevoie, cei mai mulți dintre ei aleg suplimentele de vitamine și minerale, precum vitamina B12, fier, acizi grași Omega-3, zinc și altele.

Dieta vegetariană - ce beneficii are asupra sănătății

Potrivit nutriționiștilor, dieta vegetariană ajută la îmbunătățirea sănătății, întrucât fructele, legumele și cerealele sunt alimente bogate în vitamine și minerale, precum și în antioxidanți, care au proprietatea de a combate inflamațiile din organism. Totodată, multe dintre fructe și legume conțin flavonoide, resveratrol, quercetin, beta-caroten, dar și vitamine precum A, E, C ori minerale precum fosfor, mangan, care ajută, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar și la reducerea riscului de boli.

Studiile de specialitate au arătat, de asemenea, că dieta vegetariană contribuie la reducerea inflamațiilor din organism, care determină apariția bolilor de inimă, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, precum și la diminuarea riscului de a dezvolta diabet zaharat.

Citește și: Ce trebuie să știi despre dieta Perricone: te ajută să slăbești și să ai o piele mai tânără

Evident, dieta vegetariană ajută la pierderea în greutate, întrucât alimentele au un conținut caloric scăzut. Acestea oferă senzația de saturație după masă și împiedică supra alimentarea. În plus, ele sunt o sursă de enzime digestive sănătoase, fapt pentru care ajută la descompunerea rapidă a alimentelor.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri