diete 2021
Sanatate

10 diete cu care să slăbești în 2021. Trendurile alimentare după care să te ghidezi în noul an

 Odată cu noul an apar și diferite trenduri alimentare, menite te ajute în lupta cu kilogramele în plus. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 10 diete cu care slăbești în 2021, pentru a o alege pe cea care se potrivește nevoilor tale și stilului tău de viață.

Iată 10 diete cu care slăbești în 2021

1. Keto „Lite” (Dieta ketogenică pentru 2021)

Aceasta este vesiunea nouă a dietei Keto și presupune un consum bogat de proteine, grăsimi moderate din surse de înaltă calitate (migdale, nucă de cocos, avocado) și zaharuri extrem de scăzute, fără mai mult de 4g carbohidrați.

De asemenea, dieta Keto Lite presupune consumul de alimente fără gluten, ceea ce reduce numărul de carbohidrați.

VEZI SI: Dieta ketogenica. Ce spun oamenii de știință despre regimul alimentar

2. Dieta de susținere a sistemului imunitar („Mănâncă pentru a combate Covid”)

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat ghiduri dietetice în timpul pandemiei cu covid-19, care subliniază „importanța unei diete echilibrate pentru a menține un sistem imunitar puternic” și include recomandarea de a consuma 4 porții de fructe și 5 porții de legume în fiecare zi.

Alimentele menite ajute la susținerea imunității sunt bogate în vitamina C (de la grapefruit la broccoli) și vitamina E (de la nuci la avocado). Alte alimente la modă pentru combaterea covid-19 sunt socul, ceaiul verde (bogat în antioxidanți) şi vitamina D (de la razele solare sau din alimente, cum ar fi ouăle și usturoiul).

Citeşte şi: Slăbește rapid în trei pași simpli. Regulile pe care trebuie să le respecți ca să scazi în greutate

3. Dieta flexitară pe bază de plante

Această dietă pune accentul pe consumul de alimente pe bază de plante în proporție de 90% și nu exclude consumul de pui sau vită, crescute în mod organic.

Un aspect important al dietei flexitare pe bază de plante este ca aportul de proteină vină din surse vegetale, precum semințe de dovleac, migdale, mazăre și cânepă.

VEZI SI: Ce presupune dieta flexitariana, regimul cu ajutorul căruia slăbești mâncând vegetarian, dar și carne

4. Dieta cu alimente întregi inspirată de dieta Paleo

Această dietă, care funcționează de 10 ani, susține că ar trebui să avem o alimentaţie ca cea a strămoșilor noștri. Asta presupune consumul majorității alimentelor de bază pentru vânători, cum ar fi fructele de pădure, nucile și carnea de animale sălbatice (pește, pui, etc.).

Această dietă interzice consumul oricărui aliment care necesită tehnici agricole industrializate, inclusiv cereale, grâu, porumb și alimente procesate, cum ar fi zahărul.

VEZI SI: Dieta Paleo –ghid pentru începători și un plan alimentar. Ce să mănânci la fiecare masă ca să slăbești garantat

5. Postul intermitent

Această dietă presupune nu mănânci nimic pentru marea majoritate a zilei, având scopul de a ajuta oamenii piardă în greutate, în mod natural, prin îndepărtarea obiceiului de a ronțăi constant.

Cea mai populară versiune este metoda 16/8 ce se bazează pe un aport alimentar de opt ore, urmat de o perioadă de restricție alimentară de 16 ore.

VEZI SI: Postul intermitent – ajută sau nu la slăbit? Ce au descoperit cercetătorii de la Universitatea din California

6. Dieta DASH

Această dietă a fost dezvoltată pentru a preveni bolile de inimă și pentru a reduce tensiunea arterială ridicată. Deoarece scopul acestui stil de alimentație este reducerea tensiunii arteriale, aportul de sodiu este strict controlat la 2.300 mg pe zi pentru dieta standard, și doar 1.500 pe zi pentru „intensiv”.

Pe lângă această restricție, dieta este destul de sănătoasă punând accent pe consumul unor alimente sănătoase precum legume, fructe, cereale integrale, pește, carne de la păsări de curte și nuci.

7. Dieta mediteraneană

Este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline. Carnea de pasăre, peștele și fructele de mare sunt recomandate în locul cărnii roșii. De asemenea, vinul roșu se consumă regulat în dieta mediteraneană, însă în cantități moderate.

Sudiile arată că beneficiile dietei mediteraneene sunt multiple: o scădere mai bună în greutate, un control mai bun al nivelului de glucoză (zahăr) din sânge și o sănătate mai bună pe termen lung.

VEZI SI: Dieta Mediteraneană, reguli și beneficii. Cum poți slăbi 4 kg în 6 zile

8. Dieta MIND

Aceasta dietă este o combinație între dieta mediteraneană și cea DASH și are scopul de a reduce riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență.

Se bazează, în mare, pe consumul alimentelor pe bază de plante, pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci, pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și sodiu. De asemenea, este indicat consumul de curcuma, ciocolata neagră, broccoli și Omega 3.

Citeşte şi: Ceaiuri pentru slăbit. Cum să topești rapid grăsimea cu ajutorul acestor băuturi

9. Dieta FODMAP

Această dietă este folosită pentru a trata sindromul instestinului iritabil.

Este o dietă săracă în carbohidrați fermentabili, având cinci alimente cheie care sunt interzise în dietă: ​​oligozaharide fermentabile (cum ar fi grâul și leguminoasele), dizaharide (cum ar fi laptele și iaurtul), monozaharidele (cum ar fi smochinele, mierea și majoritatea fructelor care conțin fructoză) și polioli (cum ar fi murele și lichiurile).

Acești carbohidrați sunt renumiți pentru declanșarea simptomelor digestive incomode, cum ar fi gazele și balonarea, iar eliminarea lor se dovedește a fi o modalitate excelentă de a combate sindromul instestinului iritabil, fără a apela la medicamente.

10. Dieta volumetrică

Ideea din spatele acesteia este să consumi cantități mari de alimente cu un conținut scăzut de calorii, pentru a declanșa senzația de plin.

Exemple de alimente permise sunt supele, precum supa de pui, legumele fără amidon, precum morcovii și kale și orice tip de fructe. Uitați de friptură, uleiuri bogate în grăsimi și ciocolată.

VEZI SI: Top 15 cele mai populare diete de slăbit în 2020. Care funcționează, potrivit experților

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri