O femeie din Marea Britanie, care a petrecut câteva ore la plajă în Gran Canaria, a revenit din vacanță cu o față de nerecunoscut, după ce a suferit o intoxicației solară. Ea a împărtășit experiența sa pe TikTok, avertizându-i pe ceilalți despre pericolele expunerii prelungite la radiațiile UV fără protecție adecvată.
Femeia spera să se întoarcă acasă cu un bronz sănătos, însă, în schimb, a dezvoltat simptome grave ale unei intoxicații solare, manifestate printr-o umflare extremă a feței. Într-un videoclip care a devenit viral, ea a prezentat o serie de imagini și clipuri scurte care documentează reacția corpului ei la soare. Totul a început cu umflarea frunții și a continuat să se agraveze în următoarele ore.
În videoclip, tânăra a arătat cum, a doua zi dimineața, s-a trezit cu un ochi umflat. Ulterior, umflarea s-a extins atât de mult încât nu a mai putut deschide ochiul afectat. Situația a continuat să se înrăutățească, iar femeia s-a trezit dintr-un pui de somn cu ambii ochi umflați și închiși, fiind incapabilă să vadă.
„Aveam fața umflată și nu puteam să vă nimic”, a scris tânăra într-un comentariu la videoclipul publicat, după ce a fost întrebată de un utilizator: „Ce este asta?”.
@llioeriin Watch me get sunposioning #holiday #sunburncheck #sunposioning ♬ use this if youre gay - alex ♱
În cele din urmă, după ce a ajuns acasă, pielea femeii a început să se decojească, iar umflarea și roșeața au început să se retragă după aproximativ o săptămână. Ea a declarat că inițial s-a temut că nu va mai putea vedea niciodată. Videoclipul său a acumulat peste 27 de milioane de vizionări, cu 2,9 milioane de aprecieri și 25,4 mii de distribuiri.
Ce este intoxicația solară?
Intoxicația solară, cunoscută și sub numele de erupție luminoasă polimorfă, este un termen folosit pentru a descrie un caz sever de arsuri solare, cauzat de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV). Aceasta poate provoca o serie de simptome severe, inclusiv:
- Înroșirea pielii și vezicule
- Durere și furnicături
- Umflătură
- Durere de cap
- Febră și frisoane
- Greață
- Amețeală
- Deshidratare
- Confuzie
- Dificultăți de respirație
- Leșin
Prevenirea intoxicației solare
Pentru a preveni astfel de situații, este esențial să stați la umbră între orele 11:00 și 15:00, să purtați îmbrăcăminte adecvată și ochelari de soare și să aplicați o cremă cu factor de protecție (SPF) de cel puțin 30 și protecție UVA de cel puțin 4 stele. De asemenea, este important să verificați data de expirare a cremei solare și să nu prelungiți expunerea la soare chiar dacă folosiți protecție solară.
În cazurile severe de arsuri solare, este recomandat să contactați un medic sau să solicitați asistență medicală imediată pentru a evita complicațiile.