Crema cu factor de protectie solara
Frumusete

Credit foto: Shutterstock

Beneficiile cremei de protecție solară. De ce ar trebui să folosim întotdeauna o cremă cu SPF înainte să ieșim din casă

Crema de protecție solară nu este importantă doar în lunile de vară pentru a evita arsurile și daunele provocate de soare. Aceasta ar trebui să fie o măsură preventivă de sănătate pe tot parcursul anului. Specialiștii recomandă să purtăm întotdeauna protecție solară, indiferent de culoarea sau tonul pielii.

Protecția solară datează din Egiptul antic, unde extractul de tărâțe de orez și iasomia erau folosite pentru a proteja pielea de soare. Chimiștii au inventat prima cremă de protecție solară comercială în 1936, iar de atunci aceasta a fost îmbunătățită. Cremele de protecție solară moderne sunt rezistente la apă și sunt incluse în multe produse cosmetice și de înfrumusețare, cum ar fi fondurile de ten, serurile și cremele, notează Ehe Health.

De ce ar trebui să purtați întotdeauna cremă de protecție solară?

Chiar și în zilele înnorate, până la 80% din razele soarelui pot trece prin nori, așa că, dacă presupuneți că este în regulă să renunțați la protecție într-o zi înnorată, mai gândiți-vă o dată.

Crema de protecție solară este un element important de îngrijire preventivă a sănătății care ar trebui menținut tot anul, inclusiv în lunile de iarnă. Zăpada poate reflecta până la 80 la sută din razele ultraviolete (UV), crescând riscul de expunere la daunele provocate de soare.

Care sunt beneficiile cremei SPF: 

Vă protejează pielea de razele UV

Degradarea stratului de ozon a crescut riscul de deteriorare a pielii de către razele UV dăunătoare. Crema de protecție solară blochează aceste raze să intre în piele, reducând considerabil apariția arsurilor solare. Pentru o protecție sigură, folosiți produse cu un factor de protecție de cel puțin 30. Chiar și atunci când vă machiați, nu evitați să folosiți o cremă cu SPF înainte de a aplica fondul de ten.

Crema de protecție solară reduce riscul de cancer de piele

În lume, la fiecare nouă minute, o persoană moare din cauza cancerului de piele. La cinci arsuri solare grave, riscul de a face cancer de piele crește cu 75%. O loțiune de protecție solară nu lasă razele UVA și UVB să intre în piele. Aplicarea zilnică a cremei SPF previne arsurile solare și, cel mai important, reduce la jumătate riscul de a face cancer de piele.

Împiedică îmbătrânirea prematură a pielii

Dacă vrei să ai un ten tânăr, luminos și fără riduri, aplică în fiecare zi o cremă de protecție solară pe față și pe gât. Razele UV provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. Razele soarelui produc o degradare a colagenului, care contribuie la apariția pielii lăsate și a ridurilor. Studiile arată că cei sub 55 de ani care aplică regulat protecție solară au cu 24% mai puține șanse de a dezvolta aceste semne de îmbătrânire decât cei care nu o fac.

Citește și: Cele mai mari greșeli pe care le faci când folosești produse cu SPF. Recomandările dermatologilor pentru a-ți proteja pielea

Ajută la menținerea unui ton uniform al pielii

Protecția solară ajută la prevenirea decolorării și a petelor întunecate cauzate de daunele provocate de soare, ajutându-vă să mențineți un ton mai neted și mai uniform al pielii.

Alege crema SPF în funcție de pielea ta

Alegerea corectă a unor produse SPF pentru corp se face în funcție de tipul pielii tale. Cu cât ai pielea mai deschisă la culoare, cu atât vei folosi o cremă cu un factor de protecție mai mare.

Piele deschisa la culoare - este cea mai expusă la razele UV, motiv pentru care se recomandă folosirea unor creme de cu factor de protecție 50 sau 30. Persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt cele mai predispune la cancerul de piele, din cauza lipsei de melanină din corp, care are rolul de a ne proteja natural de razele soarelui. Un SPF cu un factor de protecție mare va combate efectele negative ale radiatiilor UV.

Citește și: Cum poți să tratezi arsurile solare acasă. Cinci remedii simple și eficiente pentru a calma pielea inflamată și dureroasă

Persoanele cu piele normală

Dacă un SPF pentru ten sensibil poate avea un factor de protecție de 30 sau de 50, în cazul persoanelor cu un ten normal sunt potrivite produsele cu factor de protecție 15-30.

Persoanele cu piele închisă

Persoanele cu pielea de culoare închisă beneficiază de o toleranță ridicată la razele soarelui, datorită cantității mare de melanină din corp. Însă și pielea închisă are nevoie de protecție. O cremă de protecție solară cu un factor de protecție de 10 poate fi suficientă pentru a vă proteja de razele soarelui.

 

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri