florii
Timp Liber

Sărbătoarea Floriilor marchează Intrarea Domnului în Ierusalim. / Foto: Profimedia

Tradiții și obiceiuri de care românii țin cont de Florii. Salcia sfințită e nelipsită din casele credincioșilor

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor marchează Intrarea Domnului în Ierusalim și startul Săptămânii Mari, cea premergătoare Paștelui. În 2024, sărbătoarea Floriilor este celebrată de ortodocși în 28 aprilie.

Începând cu ziua de Florii (Duminica Intrării Domnului în Ierusalim) se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Citește și: Sfaturi pentru a te menține în formă primăvara aceasta. Iată cum poți scăpa de obiceiurile nesănătoase cu ușurință!

Sărbătoarea din duminica ce precede Sfintele Paşti, dedicată, în vremurile dinaintea creştinismului, zeităţii romane a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, este numită de români - Floriile. La semnificaţia veche, de reînviere a naturii, când înfloresc florile, salcia şi pomii fructiferi, s-au adăugat funcţii şi semnificaţii noi, legate de cultul moşilor şi strămoşilor, potrivit etnologului Ion Ghinoiu.

Iată de ce tradiții și obiceiuri țin cont românii din diferite colțuri ale țării!

Tradiții și obiceiuri de care românii țin cont de Florii

florii
  • Credincioşii merg la slujba de Florii cu ramuri de salcie şi, după ce sunt sfinţite, le pun la icoane, geamuri, uşi și porţi sau în pomii fructiferi.
  • În ziua de Florii se curăţă mormintele şi se împodobesc cu ramuri de salcie.
  • De Florii este dezlegare la peşte şi se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă. 
  • Se stropește casa cu agheasmă.
  • Dacă credincioșii care au ținut post se împărtășesc în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, au șanse să li se împlinească cele mai arzătoare dorințe.
  • În unele zone, fetele pun în noaptea de Florii busuioc sub pernă pentru a deveni mai frumoase şi pentru ca, în acel an, să-l găsească pe bărbatul perfect.
  • Conform credinței populare, aşa cum este vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi de Paşte.
  • În Muntenia, în ziua de Florii, oamenii care țin cont de obiceiuri nu se spală pe cap pentru a nu încărunți înainte de vreme.
  • Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele și se termină curăţenia casei.
  • Femeile coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor.
  • Fetele nemăritate trebuie să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor.

Duminica Floriilor cinstește ultima venire a lui Iisus în Ierusalim, care a avut loc cu câteva zile înainte de a suferi Jertfa de pe Golgota.

Citește și: Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții, superstiții și semnificație

Foto: Profimedia

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri