Interior,Christmas.,Magic,Glowing,Tree,,Fireplace,And,Gifts
Actualitate

Credit foto: Shutterstock

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun din toate colțurile țării. Zona în care oamenii lasă o lumânare aprinsă pentru a atrage norocul

Despre Crăciun se spune că este una dintre cele mai importante sărbători religioase pentru români. În timp oamenii de la orașe preferă să se adune în jurul meselor și să petreacă timp de calitate cu familiile, la sate, oamenii readuc în prim plan obiceiuri care dăinuiesc de ani de zile. Acestea diferă, însă, de la o zonă a țării la alta. 

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Transilvania

Obiceiurile străvechi continuă să fie respectate în multe sate din Transilvania. Acolo, în seara de 23 spre 24 decembrie, până după miezul nopţii şi în unele locuri până la ziua, cete de copii merg din casă în casă cu colinda: Moș-Ajunul, Bună-dimineaţa, Colindișul sau Bună-dimineaţa la Moş-Ajun. Se spune că aceștia sunt purtători de noroc și de fericire.

De asemenea, în Transilvania se obişnuieşte ca în noaptea de Crăciun, la un semn al diacului, mirenii să arunce cu boabe de porumb strigând: „Rod în cucuruzi!”.

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Maramureș

Se spune că trebuie să petreci măcar un Crăciun în Maramureș. Aici, oamenii respectă cu sfințenie tradițiile. Cu o zi înainte de Crăciun, ei pun înîntr-o găleată cu apă o potcoavă. Primul va bea gospodarul, apoi o va da vitelor, pentru că acestea să fie tari ca fierul. Găinilor li se va da de mâncare din ciur sau sita, că în anii următori să facă ouă mai multe. Ciobanii aşează sub pragul casei un drob de sare învelit, pe care îl lasă în acel loc până la „Alesul oilor”. Atunci îl scot, îl macină şi îl amestecă cu tărâţe, după care îl dau oilor, pentru că turma să sporească.

De asemenea, în Ajunul Crăciunului, primii care pleacă la colindat sunt copiii. Cu trăistuţele la gât, aceştia merg pe la case ca să anunţe marele eveniment care se va produce, iar în schimbul colindei lor se obisnuiste să se ofere colaci, nuci, mere. Se umblă, de asemenea, cu „Steaua” sau cu „Capra” al cărei joc (omorârea, bocirea, înmormântarea, învierea) la origine, a fost o ceremonie gravă. Copiii îşi confecţionează din timp obiectele necesare, improvizând cu ce găsesc prin sertarele mamelor, mai ales că „steaua” cu care se merge la colindat trebuie să fie neapărat strălucitoare, iar „capra”, cât mai înzorzonata şi gălăgioasă.

Citește și: Cadouri de Crăciun 2021. Ce cumpără și câți bani alocă românii pentru cadourile de Sărbători

„Vicliemul” sau „Irozii” reprezintă datina prin care tinerii reprezintă la Crăciun naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, de a afla Pruncul şi adesea înfruntarea necredinţei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban, şi este specifică Maramureşului.

Totodată, din seara de Crăciun și până la Anul Nou, fetele care doresc să-şi cunoască viitorul lor ursit iau puţină mâncare şi o pun într-o ulcică. Apoi, în seara de Anul Nou, înconjoară casa de nouă ori, iar a noua oară, uitându-se pe fereastră, îl văd pe cel sortit mâncând din ulcica.

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Moldova

Una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Moldova este, fără doar și poate, colindatul. Dacă înainte la colindat mergeau doar tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, acum, merg și copiii.

Totodată, Moldova este recunoscută și pentru jocurile cu măști. Aici se practică ”Jocul caprei” sau ”Jocul ursului”, acesta din urmă fiind considerat animalul sacru al geto-dacilor. În cadrul acestui ritual, mai mulți tineri se întâlnesc și își pregătesc masca și costumul. Cel care va fi urs va îmbrăca o haină de blană lungă, iar pe cap va purta un schelet din lemn, decorat si imbracat intr-un material din panza. Pe langa personajul central, alaturi de el mai participa si cei care vor canta la acordeon, la tobe, cei care vor spune povestea ursului, vor mai fi personaje care spun diverse texte si care dansează

Citește și: Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Destinații de basm în sezonul de iarnă

Cele mai frumoase traditii de Craciun din Muntenia

În satele din Muntenia, copiii și tinerii merg din casă în casă pentru a anunța venirea lui Iisus Hristos pe pământ. Astfel, ei cântă Steaua, Vifleemul, Pluguşorul, Sorcova, Vasilica, anumite jocuri cu măşti (Țurca, Cerbul), teatrul popular, dansuri (Căluţii, Căluşarii), iar la final primesc răsplata, și anume covrigi, nuci, mere, cozonac.

Totodată, în noaptea de Crăciun, mulți oameni lasă o lumânare aprinsă, de multe ori la icoana lui Iisus Hristos, întrucât se spune că norocul va vedea casa și va putea intra înăuntru.

Cele mai frumoase traditii de Craciun din Banat

În Banat, în schimb, obiceiul bradului împodobit este diferit de cel obișnuit, întrucât în pom nu se pun globulețe și beteală, ci dulciuri, iar sub el se așează un colac, un cârnat și o sticlă de rachie, acestea fiind daruri pentru Moș Crăciun.

Tot în această zonă a țării există tradiția ”Vicleim” ori ”Irozii”, un moment prin care tinerii pun în scenă povestea biblică a lui Irod care a poruncit uciderea pruncilor. De asemenea, tot aici este întâlnit Colindul Dubașilor, când un grup de tineri merge la colindat, în special la casele fetelor nemăritate.

Etichete: craciun , traditii

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri