Dieta Ketogenica este un regim bogat in grasimi, cu o cantitate moderata de proteine si scazuta in carbohidranti. Ea determina organismul sa arda in primul rand grasimi pentru energie si sa foloseasca mai putin carbohidranti. Deseori, diete Ketogenica este folosita in scop medical.
- Cum functioneaza dieta Ketogenica:
Cand este privat de carbohidranti, organismul intra intr-o stare numita ketoza, in care grasimea din dieta, cat si cea depusa in exces in corp, sunt transformate de ficat in cetone si folosite drept combustibil pentru creier si muschi.
Dieta Ketogenica are doua etape: de atac si de mentinere.
In prima etapa, zilnic vei lua patru mese formate din 65% grasimi, 30% proteine, 5% glucide. Grasimile trebuie sa fie sanatoase - exclus prajeli sau fast food. Orele la care vei manca, potrivit dietei, sunt: 8:00 dimineata, 11:30, 15:00 si 18:00. Pentru ca trebuie sa obligi organismul sa arda mai multe grasimi, trebuie sa mananci cu 500 de calorii (recomandat sa consumi 1500) mai putin decat in etapa urmatoare, de mentinere. Aceasta faza dureaza doua saptamani.
In etapa de mentinere, vei continua sa mananci de 4 ori pe zi. Bineinteles, numarul de calorii va creste (2000 calorii). Aceasta faza trebuie sa nu depaseasca o luna de zile. Indicat este ca dupa ce ajungi sa ai numarul de kilograme dorite sa renunti la dieta Ketogenica.
Foarte important este ca trebuie sa consumi aproximativ 1,5l de apa plata. Poti adauga si apa minerala, ceai verde, negru. De asemenea, fa miscare cel putin 30 de minute pe zi.
- Alimentele permise in dieta Ketogenica:
In materie de proteine din carne, lactate si oua, ai voie sa consumi: carne de pui, porc, vita, oaie, miel, capra, berbec, ied, peste, ficat. Nu manca mezeluri, carnati sau carne procesata industrial. Te mai poti alimenta cu: oua bio, lapte, unt, smantana, iaurt grecesc, cascaval, branzeturi. Ideal ar fi ca lactatele sa fie proasopete.
Uleiurile permise sunt cele de in, cocos, canepa, germeni de grau, avocado, nuci, seminte de dovleac, masline, porumb si seminte de struguri.
Este permis sa consumi alune de padure, migdale, nuca romaneasca, nuci braziliene, caju, macadamia, fistic, semințe de in și de floarea soarelui, seminte de dovleac, samburi de caisa, seminte de susan. Alte surse de grasimi vegetale sunt avocado, nuca de cocos si uleiul de cocos, maslinele, uleiul de masline.
De asemenea, ai o gama variata de legume si fructe din care poti alege: conopida, broccoli, spanac, fasole verde, rosie, morcov, ceapa, usturoi, vinete, salata verde, ridiche, telina, fructe de padure, kiwi, mere, ananas. Cantitatile trebuie sa fie moderate.
Ce nu ai voie sa mananci in dieta Ketogenica:
- Sare, zahar
- Cereale, paine, mamaliga, paste
- Alcool, sucuri indulcite, bauturi carbogazoase
- dulciuri.
Fiindca este o dieta controversata, inainte de a o incepe, cere sfatul medicului.