Creatorii dietei Cambridge sustin ca poti pierde pana la sase kilograme pe luna daca respecti regulile celei mai populare cure de slabit din 2019.
Ce este Dieta Cambridge
Fondata de biochimistul dr. Alan Howard, care a lucrat la "Dunn Nutrition Laboratory" din Cambridge, si de partenerul sau, Ian McLean-Baird, dieta Cambridge a fost creata dupa ce cuplul si-a unit fortele pentru a dezvolta "regimul alimentar perfect".
Dupa multe ore de cercetare si dezvoltare, planul pe care l-au lansat in Marea Britanie in 1984 este o forma restrictiva de dieta conceputa pentru a da rezultate uimitoare, cat mai rapid. Denumita initial dieta Cambridge, metoda de slabit a fost rebranduita in 2009 drept Cambridge Weight Plan - Planul de Greutate Cambridge.
Dieta implica consumul de produse special dezvoltate de cei doi specialisti, acestea incluzand batoane, bauturi, supe si shake-uri, in paralel cu o dieta stricta, slab calorica. Aceasta este atat de dura incat nu poate fi tinuta decat maximum 12 saptamani.
Cei interesati sunt sfatuiti sa urmeze cura de slabire doar "sub supraveghere medicala" si sunt avertizati ca ea nu trebuie considerata "prima optiune pentru a gestiona obezitatea".
Cum functioneaza Dieta Cambridge
Dupa ce se inscriu in programul dietei Cambridge, doritorilor li se atribuie un consultant care ii supravegheaza pe toata durata planului, oferind sfaturi si asistenta si asigurandu-se ca respecta indicatiile pana la final.
Exista sase pasi si patru etape pentru dieta Cambridge: pregatirea, scaderea in greutate, stabilizarea si managementul greutatii pe termen lung. Desi majoritatea oamenilor incep cu primul pas, consultantul desemnat va stabili care este pasul cel mai bun pentru a initia planul.
Pe parcursul etapei 1, cunoscut sub numele de "Total Diet Replacement Step - Pasul Inlocuirii Totale a Dietei", un pacient consuma intre 450 si 600 de calorii pe zi sub forma a trei sau patru produse create special de medicii implicati. Odata ce prima etapa este finalizata, numarul de calorii creste constant, iar pacientul incepe sa reintroduca alimentele normale inapoi in alimentatie.
Kerensa Preedy-Houston de la Cambridge Weight Plan explica faptul ca unul dintre motivele pentru care dieta are rezultate vizibile atat de rapid este faptul ca in prima etapa, corpul intra in ketoza, adica incepe sa arda grasime in loc de carbohidrati.
In primele etape, sportul nu este incurajat, dar pe masura ce dieta progreseaza, incorporarea exercitiilor fizice este permisa.
Este eficienta dieta Cambridge?
Dieta Cambridge este renumita pentru ca ofera rezultate vizibile rapid, mai ales dupa respectarea primelor cateva etape ale planului alimentar.
Mancand aproximativ 400 de calorii in medie pe zi, fondatorii dietei Cambridge considera ca puteti pierde pana la sase kilograme pe luna. Dupa ce ati atins greutatea ideala, incepeti un proces lent pentru reintroducerea in stilul de viata a unei diete normale, obisnuite.
Desi exista multe marturii online de la persoane care au incercat cu succes dieta Cambridge si au obtinut rezultate incredibile, medicii avertizeaza ca dietele foarte slab calorice "nu sunt o strategie buna de gestionare a greutatii pe termen lung", ci "ar trebui utilizate doar ca parte a unui plan mai larg si complex de pierdere a kilogramelor suplimentare".
Efectele secundare ale dietei Cambridge
Unele persoane care au incercat dieta sustin ca au suferit de respiratie neplacuta si constipatie in timp ce au respectat planul alimentar din dieta Cambridge.
Kerensa Preedy-Houston de la Cambridge Weight Plan a specificat: "Cura noastra de slabire este in general foarte bine tolerata, dar unii pacienti sufera, intr-adevar, de efecte secundare precum calculi biliari sau guta."
Reguli importante de respectat in timpul dietei Cambridge
- Hidratarea e esentiala
60% din consumul zilnic de apa provine din alimentele ingerate, asa ca cei care adopta cura de slabire slab-calorica trebuie sa compenseze, deci sa bea multa mai multa apa decat in mod normal. Specialistii care au inventat acest plan de slabit recomanda unui pacient sa consume de la 2,25 litri pe zi pana la 3 litri. - Odihna e esentiala
Pacientii trebuie sa doarma cat mai mult, mai ales in primele saptamani. Un organism odihnit va fi mai putin flamand si va lupta mai bine cu poftele sau tentatiile. - Ceaiurile consumate trebuie alese cu atentie
Consumul de ceaiuri din plante si fructe este permis, ba chiar incurajat. Ceaiul de musetel si menta ar putea ajuta la combaterea anumitor efecte secundare potentiale ale dietei. - Legumele verzi nu trebuie sa lipseasca din frigider
Spanacul, salata, telina, varza, castravetii trebuie consumate frecvent si folosite mai ales in salate, ele aducand un aport de important de vitamine, minerale si nutrienti organismului.
Foto: Shutterstock