Ce poate fi mai plăcut decât să te relaxezi cu un preparat delicios alături de vinul potrivit? Însă cum le completezi pentru a te bucura de cel mai savuros gust? Asocierea vinului cu mâncarea este una complexă, dar sunt câteva reguli de la care un chef sau un expert în vinuri nu se abat niciodată.
Fie că vrei să-ți bucuri propriile papile gustative, fie că te pregătești pentru o cină cu prietenii, e bine să cunoști cele mai de succes combinații, pentru că nu orice vin se potrivește cu orice fel de mâncare.
Un preparat gustos și un vin potrivit creează un echibru între componentele respectivului fel de mâncare și caracteristicile vinului.
Iată care sunt cele mai importante ponturi pentru a alege soiul de vin corespunzător preparatului din farfurie:
- Vinul ar trebui să fie mai acid decât mâncarea
- Vinul ar trebui să fie mai dulce decât preparatul culinar
- Vinul trebuie să aibă aceeași intensitate a aromelor ca mâncarea
- Vinurile roșii se potrivesc cel mai bine cu o carne mai puternică, precum cea roșie.
- Vinurile albe le asociezi cel mai bine cu o carne de o intensitate mai ușoară (pește sau pui)
- Vinurile amare se echilibrează cel mai bine cu preparatele bogate în grăsimi.
- Când este cazul, este mai bine să asortezi vinul cu sosul decât cu carnea.
- Cel mai adesea, vinurile albe, spumante și rose creează perechi contrastante, iar cele roșii, perechi congruente. O asociere contrastantă înseamnă un echilibru prin gusturi și arome contrastante, în timp ce una congruentă impune o balanță prin amplificarea aromelor comune.
Iată și cele mai de succes combinații vin-mâncare:
Există câteva linii directoare testate în timp care te pot ajuta să planifici mese și petreceri precum un adevărat maestru al gustului.
Rose sec, ideal cu brânzeturi
Unele brânzeturi merg mai bine cu vinul alb, altele cu roșu, însă aproape mereu fac pereche bună cu un rose sec care are aciditatea unui vin alb și caracterul fructat al unui vin roșu.
Ciupercile și trufele iubesc un Pinot Noir sau un Dolcetto
Rețetele pe bază de ingrediente „pământoase”, precum ciupercile și trufele, se comină perfect cu Pinot Noir sau Dolcetto, care nu sunt corpolente, dar au o anume profunzime a gustului.
Chardonnay, somon și fructe de mare cu sos bogat
Un vin alb precum Chardonnay este delicios alături de un pește mai gras, de exemplu somon, sau de orice fruct de mare gătit cu un sos bogat.
Spumantele seci și gustul sărat
Cele mai multe vinuri spumante seci, precum șampania, sunt caracterizate de o notă discretă de dulce. Iar asta conferă o senzație de răcorire, revigorare când sunt servite cu alimente sărate.
Sauvignon Blanc sau Vinho Verde și preparate mai picante
Mâncărurile picante precum scoicile cu salată de grapefruit și ceapă nu vor copleși un vin precum Sauvignon Blanc sau Vinho Verde.
Cabernet sau Bordeaux și friptura de miel
Pentru fripturi sau farfurii cu cotlete de miel și ierburi mărunte mergi la sigur cu un Cabernet sau un Bordeaux. Taninurile ferme din aceste vinuri îți vor reviogra papilele după fiecare înghițitură.
Muscat, oricând la desert cu fructe
Vinurile muscat, mai dulci, se potrivesc cu fructele din deserturi, mai degrabă decât cu zahărul. Încearcă-le cu crostata cu smochine și miere.
Pinot Grigio și pește light
Mâncărurile ușoare cu fructe de mare devin și mai aromate când sunt echilibrate cu un vin alb delicat.
Malbec și sosurile barbecue picante
Malbec, Shiraz, și Côtes-du-Rhône sunt puternice si perfecte pentru a face față preparatelor cărora li se alătură sosuri barbecue picante.
Riesling sec pentru cei care adoră bucătăria asiatică și indiană
Dulceata ușoară din Rieslingurile seci le ajută să facă echipă bună cu preparatele din bucătăriile asiatică și indiană, precum o salată thai cu rață.
Shiraz pentru gusturi picante
Shiraz, un vin roșu cu note spicy, merge perfect cu o mâncare foarte picantă.
Șampania rose echilibrează aproape orice fel principal
Șampania rose are o aromă puternică și bogată pentru a o potrivi cu mai multe feluri principale.
Riesling și salate
Riesling cu aromă de citrice și trifoi este ideal dacă vrei să pregătești un preparat cu multe verdețuri, precum zucchini linguine cu ierburi.
Zinfandel și pateul de ficat
Un Zinfandel se asociază perfect cu un mousse cremos de ficat de pui, cu terine sau pateurile de acest gen.
Rețetele și vinurile care au crescut împreună de-a lungul secolelor
Aromele preparatelor și ale vinurilor care au crescut împreună de-a lungul secolelor - cum ar fi rețetele toscane și vinurile toscane - sunt aproape întotdeauna perechea ideală: pappardelle cu ragù de vițel și chianti demi sec, de exemplu.