Adultii de varsta medie care mananca regulat natto, sushi si miso, pot avea o viata mai lunga, conform cercetatorilor japonezi.
Miso este o pasta adaugata la sushi, supe sau dressingurile salatelor, iar Natto este un fel de mancare din soia fermentata. Recent, popularitatea acestor alimente a crescut, in special in randul vegetarienilor care cauta surse de proteine. Dar populatiile asiatice consuma aceste produse din soia din cele mai vechi timpuri.
Japonezii, care au o speranta de viata de pana la 84 de ani, isi incep adesea ziua cu un bol fierbinte de supo miso pentru a isi ajuta digestia.
Ce au descoperit cercetatorii
Aproape 100.000 de pesoane din Japonia au fost chestionate cu privire la dieta lor si apoi monitorizate timp de 15 ani. Oamenii de stiinta au observat ca in cazul celor care au consumat produse din soia, cum ar fi miso si natoo, riscul de moarte timpurie a fost redus cu 10%.
Expertii spun ca este posibil ca acest lucru sa se datoreze faptului ca acestea sunt bogate in compusi benefici care ajuta la mentinerea unui nivel stabil de colesterol, de exemplu. De mentionat ca in cazul unor produse precum tofu, laptele de soia nu s-au vazut diferente in ceea ce priveste riscul mortalitatii, conform Daily Mail.
Sursa foto: Shutterstock