E important sa stim cat timp putem pastra cu adevarat mancarea si cat rezista diferite alimente la frigider, in congelator sau camara inainte sa se strice.
Expertii si-au impartasit cunostintele astfel incat sa prelungim valabilitatea anumitor produse, iar multe dintre trucuri sunt extrem de utile.
Care este perioada de valabilitate a alimentelor de baza
Alimentele din camara
Pastele uscate, ierburile si orezul sunt unele dintre cele mai trainice alimente pe care le putem achizitiona.
- Pastele uscate - dureaza pana la un an daca sunt pastrate la loc rece si intunecat, fara prea mult acces la lumina directa a soarelui
- Ierburile - busuiocul, coriandrul si patrunjelul uscate rezista pana la un an, iar cele proaspete pot fi tinute la congelator, dupa ce au fost tocate
- Faina - specialistii recomanda sa nu pastrati faina mai mult de opt luni in camara; aveti grija sa o tineti intr-un loc racoros si intunecat, la temperatura camerei
- Uleiul de masline - daca este imbuteliat si pastrat corect - intr-un spatiu uscat, racoros, la distanta de lumina soarelui - e valabil un an si jumatate; dupa ce a fost deschis recipientul, trebuie utilizat intre 30 si 60 de zile
- Orezul - cel alb dureaza pana la cinci ani in camara, iar cel brun rezista sase-opt luni
Alimentele din frigider
Cand vine vorba de alimentele refrigerate, durata de valabilitate este, in mod evident, mult mai scurta.
- Carnea - indiferent daca este gatita sau cruda, carnea de pasare, carnatii de porc sau carnea tocata se strica dupa doua zile la frigider; valabilitatea poate fi prelungita prin invelirea cu grija si introducerea in recipiente cu inchidere etansa
- Laptele - cel de la cutie rezista intre cinci si sapte zile dupa ce a fost deschis; pentru ca laptele sa fie bun cu pana la sapte zile mai mult, se adauga un varf de sare de masa sau bicarbonat de sodiu in el
- Ouale - cand sunt fierte, ouale pot rezista pana la sapte zile la frigider si mai mult timp daca sunt pastrate crude; pot ramane valabile si mai mult daca sunt sparte si puse la congelator in tavi de briose
- Legumele - punerea lor direct la frigider le poate altera in doar cateva zile; pentru a prelungi durata de viata a legumelor precum broccoli si conopida, acestea pot fi infasurate in prosoape de in umede sau puse in recipiente cu inchidere etansa
- Branza - aceasta dureaza pana la sase saptamani daca pachetul a fost deschis si intre doua si patru luni daca sta intr-un pachet inchis
Alimentele din congelator
Congelatorul este cel mai bun prieten cand vrem sa ne asiguram ca mancarea noastra va dura cel putin cateva saptamani.
- Untul - tinut la congelator intr-un recipient etans sau intr-un pachet nedesfacut, va rezista patru luni
- Painea - pastrata astfel, va rezista pana la sase luni; e important insa sa o verificam constant si sa vedem in ce stare se afla sau daca mai poate fi consumata
- Mazarea congelata - pastrata in mod corespunzator, va rezista timp de aproximativ 12 luni
Cat rezista alte tipuri de mancare la congelator
- Slanina si carnatii - 3 luni
- Pestele gras, precum macrou, sardine si somon - 4 luni
- Supele si sosurile - 3 luni
- Patiseria cu unt - 4 luni
- Carnea tocata - 4 luni
- Fripturile si placintele - 4 luni
- Painea si prajiturile - 6 luni
- Carnea de miel, pui, porc, curcan si vanat - 6 luni
- Fructele congelate - 8 luni
- Pestele alb - 8 luni
Fructe si legume cu durata de viata mare
Din gama alimentelor perisabile, exista cateva fructe si legume care rezista mai mult si mai bine decat altele.
- Merele - pot rezista pana la patru saptamani
- Varza - daca nu e spalata, are o durata de viata de pana la doua luni
- Citricele - tinute la rece, neimpachetate, pot sa dureze cateva saptamani
- Usturoiul si ceapa - rezista sase luni in conditii optime
- Rodiile - tinute la rece, necuratate, pot sa fie bune de consum timp de trei saptamani
- Cartofii - rezista intre doua si patru saptamani pe balcon si chiar si luni intregi la frigider sau in beci
- Morcovii - sunt buni de consum timp de aproximativ patru saptamani daca sunt tinuti in conditii optime
Cum sa prelungesti durata alimentelor proaspete
- Lamaile - pot fi pastrate pana la sase luni prin simpla taiere in patru si adaugarea de sare si apa; aceste ingrediente le vor inmuia in timp si le vor conserva
- Branza - daca este acoperita cu un strat de unt, va fi ferita de mucegai intrucat acesta va impiedca oxidarea aerului din jur
- Painea - adaugarea unui fir de telina intr-o bucata de paine va permite retinerea apei si impiedicarea aparitiei mucegaiului
- Sosul de rosii - poate fi pastrat daca este tinut in forme de cuburi de gheata, la congelator
- Bananele - una dintre cele mai usoare metode de a prelungi viata unei banane presupune infasurarea capatului innegrit in folie de aluminiu
Foto: Shutterstock