Aducerea pe lume a unui copil poate declansa un amalgam de emotii pentru proaspetele mamici - de la bucurie si fericire, la teama, anxietate si chiar depresie. Recunoasterea timpurie a semnelor si simptomelor acestei afectiuni este vitala pentru mama si copil.
Potrivit statisticilor recente, una din 8 femei dezvolta depresie postnatala de lunga durata in saptamanile si lunile de dupa nastere. In principal, depresia postnatala este determinata de modificarile hormonale care apar imediat dupa nastere, insa pot exista si alte cauza secundare care amplifica starile chinuitoare:
• Istoric personal sau familial de depresie sau tulburare bipolara
• Absenta suportului afectiv al partenerului, prietenilor si familiei
• Depresie inainte de sarcina
• Istoric de sarcini dificile
• Statut socioeconomic precar
• Consum anterior de substante ilegale
• Nasterea unui copil cu nevoi speciale
• Experienta unei sarcini neplanificate
• Dificultate la alaptare
Cum se face diferenta dintre "o zi mai proasta" si depresie? "Pentru a oferi diagnosticul corect, medicul va analiza simptomele, va efectua o consultatie fizica si va lua mostre de sange", spune Lisa Lewis, medic pediatru in Fort Worth, Texas, autoare a cartii "Feed the Baby Hummus: Pediatrician-Backed Secrets from Cultures Around the World".
Medicii au datoria de a se asigura ca la baza starilor de apatie, tristete si dezinteres nu sta o afectiune la tiroida sau o tulburari metabolica.
Iata cinci simptome comune ale depresiei postnatale, pe care proaspetele mamici le ignora sau nu le constientizeaza
Pierderea interesului fata de bebelus
Mamele merita timp pentru ele insale, dar daca acestea nu simt aproape deloc nevoia de a petrece timp cu micutul lor si nici nu sunt interesate de crearea unei legaturi afective cu el, trebuie sa ceara ajutor.
Lipsa redusa de interes fata de activitatile de zi cu zi
Daca observati ca lucruri care va faceau candva placere (cititul, privitul la televizor, plimbarile) nu va mai fac placere, ci reprezinta mai degraba o corvoada, nu ezitati sa cereti ajutor.
"Este important ca proaspetele mamici sa se asigure ca se odihnesc, fac putina miscare, isi fac timp pentru ele insale si au ajutor din partea celor dragi. Astfel, stresul activitatilor de zi cu zi va scadea."
Sentimente de inutilitate sau vinovatie
Mamele nu pot - si nici nu ar trebui sa incerce - sa faca totul. Deci, daca cineva se confrunta cu o stare de vinovatie constanta ca nu-si iubeste copilul suficient de mult sau nu este suficient de buna in general, specialistii recomanda cererea de ajutor.
"In societatea noastra, proaspetele mamici incearca adesea sa-si asume toate responsabilitatile. Este important ca ele sa stie ca se pot baza pe partener si familie pentru sprijin. Cuvintele de incurajare si preluarea anumitor indatoriri sunt esentiale."
Insomnie sau oboseala excesiva
Somnul este o necesitate pentru sanatatea mentala si fizica a oricarei persoane, iar mamicilor le este recomandat sa se odihneasca intr-o masura cat mai mare cu putinta.
"Daca nimeni nu ajuta in casa cu mancarurile si menajul zilnic, acestea nu trebuie sa fie o prioritate imediata. Lipsa de somn poate provoca oboseala extrema si creste tendinta de modificari ale dispozitiei. ”
Modificari semnificative ale greutatii
Luarea sau pierderea drastica in greutate poate fi un semn al depresiei postpartum. Dincolo de contactarea unui medic, specialistii spun ca este important ca mamele sa „consume alimente sanatoase in mod regulat. O femeie care tocmai a nascut trebuie sa consume toate grupurile de alimente, prioritizand proteinele, fructele si legume".
Daca este ingrijorata de cresterea in greutate, este important sa discute acest lucru cu medicul pentru a se asigura ca obtine nutrientii de care are nevoie pentru a-si mentine sanatatea corpului postpartum. "
Netratata, depresia postpartum poate dura un an sau mai mult. Uneori, o depresie netratata poate deveni o forma cronica de boala. Depresia postpartum nu este o afectiune pe care sa o poti trata singura, asa ca, daca te simti coplesita de noul tau statut, vorbeste cu apropiatii si cautati impreuna ajutor specializat. Depresia postnatala nu este o rusine si nu trebuie tratata ca atare!
Foto: Shutterstock