Ce este Blue Monday/ Shutterstock
Actualitate

Ce este Blue Monday/ Shutterstock

Ce este Blue Monday. Cum s-a stabilit că 20 ianuarie e cea mai tristă zi din 2025

În fiecare an, a treia zi de luni din ianuarie este denumită "Blue Monday" sau "Lunea cea tristă", fiind considerată cea mai deprimantă zi a anului. În 2025, Blue Monday cade pe 20 ianuarie.

20 ianuarie este Blue Monday, cea mai deprimantă zi din 2025

Conceptul de "Blue Monday" a fost introdus în 2005 de către compania britanică de turism Sky Travel, în cadrul unei campanii de marketing care sugera că aceasta este perioada perfectă pentru a rezerva o vacanță, pentru a combate starea de tristețe generalizată.

Citește și: Dieta care ameliorează stările de anxietate și simptomele depresiei. Ce au descoperit oamenii de știință

Motivul asocierii acestei zile cu tristețea este complex și implică o combinație de factori. Printre aceștia se numără vremea rece și gri specifică lunii ianuarie, datoriile acumulate în urma sărbătorilor, eșecul rezoluțiilor de Anul Nou, revenirea la muncă după vacanțe și nivelul scăzut de motivație. Psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică inedită pentru a calcula această zi, luând în considerare acești factori, dar formula sa a fost intens criticată de experți pentru lipsa de validitate științifică.

Cum a apărut Blue Monday

„Blue Monday” a apărut oficial pe 24 ianuarie 2005, în cadrul unui comunicat de presă al Sky Travel, cu scopul de a stimula vânzările de vacanțe. În timp, această zi a devenit mai mult o inițiativă de marketing decât un concept valid din punct de vedere psihologic.

Conform medicului psihiatru Anamaria Ciubară, cea mai deprimantă zi din an nu poate fi stabilită printr-o formulă sau o dată specifică, deoarece depinde de circumstanțele individuale ale fiecărei persoane. „Este important de spus că cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanţele fiecărei persoane, nu este o zi anume din calendar”, subliniază dr. Ciubară, potrivit Agerpres.

Citește și: 10 alimente pe care să le consumi ca să ții stresul în frâu. Usturoiul și cartofii dulci sunt printre ele

Cliff Arnall însuși a declarat că Blue Monday nu ar trebui să fie percepută negativ, ci ca un prilej de reflecție și de schimbare. Ideea de a transforma această zi într-un moment în care oamenii să își îmbunătățească viața este susținută de specialiști. În loc să se concentreze pe tristețe, oamenii sunt încurajați să adopte obiceiuri sănătoase, să își seteze obiective realiste și să își acorde timp pentru a-și recăpăta echilibrul emoțional.

Medicul psihiatru Anamaria Ciubară subliniază că efectul „Blue Monday” este strâns legat de depresie, o afecțiune complexă care poate fi prevenită prin strategii adecvate. Printre acestea se numără un stil de viață echilibrat, sprijinul psihoterapeutic și o dietă sănătoasă.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri