Tigaia ta se clatina pe ochiul de aragaz? O jumatate arde clatitele, in timp ce alta le coace cum trebuie? Daca raspunsul la intrebarile anterioare este "da", probabil ai incalcat aceasta regula de gatit.
O tigaie incinsa nu se pune niciodata sub jetul de apa pentru curatare. Trecerea rapida de la cald la rece creeaza un soc termic si o strica in timp, indiferent de materialul din care este facuta.
Explicatia vine de la expertii All-Clad si Calphalon: "Daca o tigaie incinsa este plasata sub apa rece, poate aparea soc termic, care o va deteriora", a declarat pentru HuffPost un reprezentant al echipei de dezvoltare de la Calphalon.
"Prin scaderea rapida a temperaturii unei tigai pot aparea deformari si fisuri. Daca apare deformarea, partea inferioara a tigaii va deveni neuniforma, iar aceasta nu se va aseza corect pe aragaz. In plus fata de deformare, se pot forma zone calde si reci, care cauzeaza o preperare termica inegala si necorespunzatoare. Indicat e ca tigaile sa fie lasata sa se raceasca natural inainte de curatarea cu apa."
Specialistii au adaugat: "Metalele se extind in dimensiuni minime atunci cand sunt incalzite si se micsoreaza atunci cand sunt racite. Aceste fenomene se numesc expansiune si contractie termica."
Expansiunea este prea mica pentru a fi observata cu ochiul liber, dar este o caracteristica importanta a metalelor care trebuie gestionata in gatit. Solutia? Este simpla: tigaia incinsa trebuie lasata sa se raceasca la temperatura camerei si abia apoi spalata.
"Daca este lasata sa se raceasca incet, va reveni la starea initiala fara probleme si va putea fi curatata fara sa se deterioreze", au asigurat specialistii.
Foto: Shutterstock