Gasim in comert tot felul de legume conservate, dar trebuie sa recunoastem ca gustul lor nu se compara cu al celor facute in casa. Descopera o reteta de gogosari in otet fara fierbere care sunt absolut deliciosi:
Ai nevoie de:
- 4 kg de gogosari
- 400 ml otet de vin de 9 grade
- 400 grame zahar
- 80 grame sare pentru muraturi
- o legatura frunze de telina
- o lingura de boabe de piper
- o lingura de boabe de mustar
- trei bucati de hrean
- cativa catei de usturoi
- cateva frunze de dafin.
Reteta gogosari fara fierbere:
Spala bine gogosarii, lasa-i sa se scurga de apa, scoate cotorul, semintele si taie-i in patru bucati. Ii poti pune intr-un vas incapator. Acum fierbe otetul cu zaharul si sarea pana obtii o solutie omogena. Toarna amestecul peste gogosari si acopera-i. Tine-i asa pana a doua zi, amestecand din cand in cand. A doua zi separa gogosarii de zeama si aseaza-i in borcane curate si uscate, altel exista riscul ca gogosarii sa fermenteze.
Incearca sa asezi gogosarii in asa fel incat sa nu ramana mult spatiu gol, iar printre ei aseaza bucati de hrean, usturoi, foi de dafin si telina. Dupa ce ai umplut borcanele pune deasupra cateva boabe de piper si mustar. Strecoara zeama in care au stat peste noapte si toarn-o peste gogosari pana ii acopera. Pune-le borcanele si pastreaza-le intr-un loc racoros.