Sanatate

Carbohidrați, Foto: Shutterstock

Trebuie eliminați sau nu carbohidrații din dietă? Ce spun specialiștii despre dietele sărace în carbohidrați și pierderea în greutate

Atunci când vine vorba de dietă, majoritatea oamenilor renunță la carbohidrați crezând că așa vor scăpa și de kilogramele în plus. Într-adevăr, consumul de carbohidrați rafinați poate duce la creșterea în greutate, însă nu toți carbohidrații sunt dăunători. Există câteva tipuri care sunt recomandate în alimentație, deoarece furnizează aportul necesar zilnic de energie.

Cei de la Times of India au explicat de ce nu este indicat să urmați o dietă săracă în carbohidrati sau una care presupunea eliminarea lor totală din alimentatie. Totodată, veți găsi o listă cu carbohidrați sănătoși, care nu trebuie să lipsească din alimentația voastră.

Dieta săracă în carbohidrați

O dietă săracă în carbohidrați sugerează să consumați un număr limitat de carbohidrați și mai multe proteine. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să vă luați mai mult de 20% din aportul zilnic de calorii din carbohidrați. Restul de 40% ar trebui să fie proteine, iar celalalt 40% ar trebui să fie formați din grăsimi sănătoase.

Acest tip de dietă, numită Keto, face corpul să intre în starea cetoză și oferă o scădere temporară și rapidă în greutate.

Citește și: Dieta fără zahăr - Ce beneficii are asupra sănătății și ce poți să faci ca să renunți la consumul de alimente dulci

Dieta fără carbohidrați 

La polul opus este, însă,  dieta care elimină carbohidrații în toatalite. În acest tip de dietă, obțineți toate caloriile din proteine și grăsimi sănătoase. Acest lucru duce la pierderea rapidă în greutate. Dar această pierdere în greutate nu este durabilă, fapt pentru care veți pune la loc kilogramele odată ce încetați să o mai urmați.

Așadar, care este alegerea corectă atunci când vine vorba de slăbit? O dietă cu un număr redus de carbohidrați sau eliminarea totală a acestora?

Conform Asociației Americane de Diabet, ambele diete sunt dăunătoare sănătății. Deși oferă rezultate rapide, urmarea acestor diete va duce la pierderea masei musculare și nu a grăsimii corporale, lucru de evitat atunci când decideți să pierdeți în greutate. În locul unei astfel de diete, puteți opta pentru un stil de viață sănătos ce include atât o alimentație sănătoasă, cât și activități fizice zilnice, cel puțin 30 de minute pe zi. Câteva sfaturi de care ar trebuit să țineți cont sunt acestea:

  • Femeile ar trebui să consume 1200-1500 de calorii pe zi. Nu încercați să vă înfometați în speranța unor rezultate rapide, întrucât veți întâmpina efectul de Yo-yo odată ce veți reveni la obiceiurile alimentare. Acest lucru înseamnă că veți pune la loc kilogramele pierdute într-un timp prea scurt.
  • Nu este indicat să pierdeți mai mult de 2 kilograme pe săptămână.
  • Pierderea treptată a kilogramelor în plus este mai eficientă și va dura în timp.
  • Nu consumați mai mult de 30% din caloriile zilnice sub forma de grăsimi
  • Includeți în dietă cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi
  • Nu vă cântăriți mai mult de o dată pe săptămână
  • Consumați o masă echilibrată și nu eliminați complet niciun grup alimentar

Citește și: Când ar trebui să mănânci? Regulile de care să ții cont atunci când îți stabilești programul de mese

Câteva surse de carbohidrați sănătoși sunt: fulgi de ovăz, quinoa, dovleac, orez brun sau basmati, mere, fructe de pădure, paste integrale, cartofi dulci, fasole, pâine integrală, sfeclă, banane, iaurt, etc.

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri