De ce să elimini zahărul din dietă
Sanatate

De ce să elimini zahărul din dietă / Shutterstock

Dieta fără zahăr - Ce beneficii are asupra sănătății și ce poți să faci ca să renunți la consumul de alimente dulci

Cei mai mulți dintre adulți consumă o cantitate mai mare de zahăr decât este recomandată, motiv pentru care reducerea alimentelor care sunt o sursă bogată de zahăr este esențială pentru menținerea sănătății.

Dieta fără zahăr se bucură de o popularitate sporită în ultima perioadă, iar numărul oamenilor care își doresc să elimine zahărul din dietă crește de la o zi la alta. Iar motivele sunt diverse, de la dorința de a adopta o dietă mai sănătoasă, până la cea de a slăbi câteva kilograme.

Potrivit specialiștilor în nutriție, consumul excesiv de zahăr este asociat cu numeroase probleme de sănătate, precum obezitate sau sindromul metabolic, boli de inimă, diabet de tip doi, hipertensiune, colesterol ridicat, inflamații cronice, dar și cu boala ficatului gras non-alcoolic. Așadar, reducând consumul de zahăr, poți reduce riscul de a dezvolta aceste afecțiuni.

Ba mai mult, înlocuind alimentele care conțin o cantitate mare de zahăr cu unele sănătoase îi poți oferi organismului vitamine și minerale esențiale, fără calorii în plus. Totodată, poți pierde și în greutate.

Ce poți să faci pentru a reduce consumul de zahăr, află mai jos:

Propune-ți să renunți la zahăr treptat

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vrei să-ți schimbi dieta este că trebuie să iei totul pas cu pas. Așadar, ca să nu simți trecerea bruscă, alege să renunți la zahăr treptat. Spre exemplu, poți evita ”sursele” evidente de zahăr. Renunță la prăjituri, brioșe și alte dulciuri. De asemenea, elimină și băuturile carbogazoase îndulcite și evită să-ți mai pui zahăr în cafea ori ceai.

Citește și: Cum să "ștergi" 10 ani de pe chip! Trucuri pentru a părea mai tânără și mai odihnită

Citește etichetele produselor pe care le consumi

După ce ai bifat primul pas, treci la următorul. Fii atentă la ceea ce mănânci și învață să citești etichetele produselor pe care le consumi. În acest fel, vei ști care sunt cele care conțin o cantitate mare de zahăr. Ține cont de faptul că zahărul este regăsit sub diferite denumiri pe etichetă, precum zahăr cane, zahăr brun, sirop de porumb, fructoză din sirop de porumb, zahăr de sfeclă, zahăr de cocos, miere, zahăr de trestie, concentrat de suc de mere, sirop de agave ori de orez. Sucroza, glucoză, fructoza și lactoza sunt, de asemenea, denumiri care indică că produsele conțin o cantitate mare de zahăr.

Evită carbohidrații simpli

Dieta fără zahăr constă, de asemenea, și în eliminarea carbohidraților simpli. Așadar, renunță la făină, paste și orez sau înlocuiește-le cu unele integrale.

Citește și: Când ar trebui să mănânci? Regulile de care să ții cont atunci când îți stabilești programul de mese

Evită îndulcitorii artificiali

Despre îndulcitorii artificiali s-a vorbit mult de-a lungul timpului. Deși aceștia au puține calorii, sunt mult mai dulci decât zahărul. Tocmai de aceea, experții în nutriție recomandă renunțarea la îndulcitorii artificiali, precum stevie, sirop de agave, sirop de arțar, etc.

Consumă alimente sănătoase

O dietă fără zahăr presupune consumul de alimente sănătoase, neprocesate. Așadar, nu ezita să consumi fructe, legume, carne de pui sau de curcan, pește, tofu, cereale neprocesate, nuci și semințe.

Citește și: Ce trebuie să știi despre dieta vegetariană - de câte tipuri este, ce alimente sunt permise și ce beneficii are pentru sănătate

Eliminarea zahărului din alimentație și adoptarea unui stil de viață echilibrat te poate ajuta să pierzi în greutate, să previi obezitatea, dar și să ai o piele mai sănătoasă, mai lumioasă. Totodată, un studiu realizat în 2017 a arătat că reducerea consumului de zahăr este asociat cu prevenirea schimbărilor bruște de dispoziție, reducerea riscului de diabet de tip 2 și a inflamațiilor din organism.

 

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri