shutterstock_1069133558
Sanatate

Cat sunt de eficiente servetele antibacteriene si gelurile dezinfectante

Conform Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor din intreaga lume, spalarea corecta a mainilor este una dintre cele mai bune metode de a opri imbolnavirile. Cand nu putem sa ne spalam cu apa si sapun, exista si alternative.

Sunt insa eficiente servetelele antibacteriene si gelurile dezinfectante? Specialistii recomanda un gel dezinfectant cu minim 60% alcool celor care nu au in proximitate apa curata si sapun, intrucat produsele de acest tip pot intr-adevar reduce rapid numarul de germeni de pe maini.

Atentie, insa! OMS a subliniat ca gelurile nu sunt eficiente impotriva tuturor tipurilor de germeni si nu sunt la fel de bune cand mainile sunt murdare sau grase.

Cum ramane cu servetelele antibacteriene? Puterea lor de combatere a germenilor este specificata pe fiecare pachet in parte, iar diferite studii internationale independente au confirmat ca informatiile sunt corecte. Conform unui astfel de studiu publicat in Journal of Applied Microbiology, stergerea blatului de bucatarie cu servetele dezinfectante reduce sansele de intoxicatii alimentare cu Campylobacter cu 99,2%.

Ingredientele pe care le contin servetele pot fi foarte eficiente in uciderea germenilor, a dezvaluit si medicul Sampson Davis in cadrul emisiunii The Dr. Oz Show.

Potrivit acestuia, pentru realizarea acestor produse, se combina apa cu un sulofnat C14-17, uleiuri esentiale parfumate, conservanti care stopeaza dezvoltarea mucegaiului si bacteriilor si, in sfarsit, acid glicolic, despre care Davis a spus ca este "o substanta organica" ce "contribuie la curatarea suprafetelor."

Specialistii subliniaza insa ca exista o diferenta intre curatare si dezinfectare si ca servetelele nu ar trebui niciodata sa inlocuiasca spalarea cu apa si sapun sau curatarea constanta a suprafetelor, care va elimina cu adevarat germenii prezenti si va impiedica formarea altora.

Asadar, sfatul medicilor este sa spalam bine suprafetele si abia apoi sa dezinfectam folosind geluri sau servetele. Altfel, nu vom face decat sa imprastiem germenii si bacteriile.

Pentru distrugerea completa a microorganismelor daunatoare, clorul si alcoolul raman de baza.

Servetelele si gelurile nu sunt recomandate pe orice suprafata, nu trebuie lasate la indemana copiilor si nu trebuie tinute in spatii cu prea multa caldura sau la temperaturi foarte joase, intrucat agentii lor activi vor fi distrusi, iar ele vor deveni ineficiente.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri