vaccin injectie
Sanatate

medic care tine in mana o seringa si un vaccin

Primul vaccin impotriva celei mai frecvente boli cu transmitere sexuala din lume a trecut testele de siguranta

Un vaccin impotriva clamidia a trecut testele initiale de siguranta, oferind speranta ca raspandirea bolii ar putea fi in cele din urma incetinita in intreaga lume.

Clamidia este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala din lume si, desi exista programe de monitorizare si tratament cu antibiotice disponibile, nici pana in prezent medicii nu au reusit sa reduca rata ei de incidenta.

Rezultatele unui studiu de cercetare privind functionalitatea si efectele secundare potentiale ale vaccinarii impotriva clamidiei au fost publicate recent in revista The Lancet Infectious Diseases. Iar perspectivele sunt promitatoare!

Micul studiu, realizat de profesorii de la Imperial College London, a comparat doua formule diferite ale vaccinului alaturi de o injectie cu efect placebo la 35 de femei. Nu s-au inregistrat efecte adverse majore in cazul niciuneia dintre formule, ba chiar una din ele s-a dovedit mai reusita decat cealalta.

Aceasta va fi trecuta in urmatoarea faza de testare.

Deoarece clamidia are tendinta de a nu prezenta simptome, de multe ori oamenii nu stiu ca au infectia si de aceea raspandirea sa vasta. Un program de imunizare poate fi cel mai bun mod de a reduce numarul de cazuri potentiale.

"Rezultatele sunt incurajatoare deoarece arata ca vaccinul este sigur si produce tipul de raspuns imun care ar putea proteja impotriva clamidiei", a spus profesorul Robin Shattock, unul dintre specialistii implicati in cercetare.

"Speram sa incepem urmatoarea faza de testare in cea de-a doua jumatate a anului viitor. Daca aceste studii merg bine, am putea avea un vaccin gata de administrare in aproximativ cinci ani."

Se crede ca vaccinarea impotriva clamidiei ar putea fi oferita intr-o zi tinerilor baieti si fete, alaturi de cea anti-HPV, care protejeaza impotriva cancerului de col uterin.

Ce este Clamidia

Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli bacteriene cu transmitere sexuala si poate provoca complicatii grave daca nu este tratata. Bacteria se raspandeste, in general, prin contact sexual (oral, vaginal sau anal) cu un partener infectat. Factorii de risc sunt reprezentati de includerea mai multor parteneri sexuali, coinfectia sau infectia anterioara cu un alt BTS si nefolosirea corecta si consecventa a prezervativului.

Clamidia este asimptomatica (aproximativ 75% dintre femei si 50% dintre barbati nu prezinta simptome chiar daca sunt infectati) si, prin urmare, este cunoscuta drept infectia "silentioasa".

Cand apar insa, simptomele pot include:

  • scurgeri neobisnuite din vagin, penis sau rect
  • arsuri si mancarimi in zona genitala la barbati
  • durere la urinare
  • menstruatii dureroare sau sangerare intre menstruatii
  • durere pelvina si abdominala inferioara
  • dureri abdominale la femei in timpul sexului vaginal
  • sangerare in timpul sau dupa sex
  • umflarea dureroasa a testiculelor

Daca este lasata netratata, clamidia poate prezenta un risc pentru fertilitate.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri