vaccin medic pacient injectie
Sanatate

In general, vaccinarea impotriva gripei ar trebui sa inceapa imediat ce vaccinul devine disponibil, in luna octombrie/noiembrie

De ce doare vaccinul antigripal dupa administrare. Cand e cazul sa mergi la medic

Vaccinul antigripal este recomandat tuturor, incepand cu varsta de 6 luni. Specialistii sustin ca, administrat in fiecare an, este cea mai eficienta metoda de protectie impotriva virusurilor gripale. Dar de ce doare dupa ce e administrat?

"Vaccinul antigripal este conceput pentru a produce un raspuns imun, astfel incat durerea este un semn ca functioneaza", a declarat pentru HuffPost doctorul Nate Favini. "Ca raspuns la administrare, corpul produce inflamatie si construieste imunitate impotriva gripei."

Cu alte cuvinte, durerea de dupa administrarea vaccinului antigripal semnaleaza faptul ca sistemul imunitar produce anticorpi impotriva virusului cu care tocmai a fost injectat. Cu toate acestea, nu e cazul sa te sperii daca nu simti durere dupa administrare.

Ce semnifica absenta durerii dupa vaccinul antigripal

Daca nu ai niciun simptom este posibil sa ai o toleranta mai mare fata de durere sau pur si simplu ai avut o stare de spirit mai relaxata - un vaccin va durea mai tare daca muschii sunt incordati in timpul administrarii.

De asemenea, disconfortul e determinat si de modul in care a fost facut vaccinul. Injectarile lente pot cauza mai multa durere, potrivit cercetarilor, care au comparat efectele si au descoperit ca o injectie mai rapida reduce disconfortul in cazul anumitor vaccinuri, inlusiv cel antigripal.

Un timp mai lent de injectare presupune ca acul sa intre pentru o perioada mai lunga in contact cu pielea si tesutul muscular, de unde si durerea mai acuta.

"Desi depinde de fiecare pacient in parte, in general, ar trebui sa ne asteptam ca durerea la locul injectiei sa fie mai mica pe masura ce imbatranim pentru ca sistemele noastre nervoase incep sa se uzureze odata cu inaintarea in varsta", a subliniat medicul pentru HuffPost.

Cum reduci durerea de dupa administrarea vaccinului antigripal

Cat despre metodele de a reduce senzatia de disconfort, specialistii recomanda miscarea bratului dupa injectare, intrucat fluxul de sange si oxigenul necesar recuperarii vor ajunge mai repede in zona cu probleme.

De asemenea, pacientii pot pune o compresa rece pe locul injectiei, care va reduce umflarea. In cazuri extreme, poate fi administrat ibuprofen.

Cand se face vaccinul antigripal

In general, vaccinarea impotriva gripei ar trebui sa inceapa la scurt timp dupa ce vaccinul devine disponibil, in luna octombrie/noiembrie.

Cum organismul produce anticorpi pentru a ne proteja impotriva infectiei cu virus gripal in aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului, este recomandat ca persoanele sa se vaccineze din timp, astfel incat sa fie protejate inainte ca gripa sa inceapa sa se raspandeasca in comunitate.

Care pot fi efectele adverse ale vaccinului antigripal

Vaccinurile gripale sunt printre cele mai sigure produse medicale. Sute de milioane de persoane au primit vaccinuri impotriva gripei in ultimii 50 de ani si exista cercetari ample care atesta siguranta lor.

Ca orice alt produs farmaceutic insa, vaccinul antigripal poate provoca reactii adverse. Acestea sunt in general usoare si dispar in cateva zile.

Reactii adverse usoare:

  • greata
  • dureri musculare
  • lesin (ocazional)
  • ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care a fost administrat vaccinul
  • durere de cap
  • febra

Reactii alergice severe:

  • urticarie
  • paloare
  • slabiciune
  • batai rapide ale inimii sau ameteli
  • dificultate in respiratie
  • raguseala sau respiratie suieratoare
  • umflarea zonei din jurul ochilor sau a buzelor

Reactiile alergice severe care pun in pericol viata persoanelor vaccinate sunt rare. Acestea pot avea loc in decurs de cateva minute pana la cateva ore dupa administrarea vaccinului gripal. In cazul in care le resimtiti, apelati imediat la ajutorul medicului.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri