shutterstock_1096650533
Despre Tine

Violenta impotriva femeilor si a fetelor ramane un fenomen ingrijorator. Cifrele publicate de UNICEF

La doua decenii si jumatate de la o conferinta istorica organizata la Beijing pe tema situatiei femeilor, violenta impotriva femeilor si a fetelor ramane un comportament raspandit si acceptat.

Numarul fetelor care merg la scoala si isi continua studiile este mai mare ca oricand la nivel global, insa progresele remarcabile inregistrate in domeniul educatiei au contribuit prea putin la construirea unui mediu in care fetele au parte de mai multa egalitate si de mai putina violenta, au avertizat UNICEF, Plan International si UN Women intr-un nou raport.

Conform raportului, numarul fetelor aflate in afara sistemului de invatamant a scazut cu 79 de milioane in ultimele doua decenii. In ultimul deceniu, raportul dintre fetele si baietii care frecventeaza invatamantul secundar s-a modificat in favoarea fetelor.

Violenta impotriva femeilor si fetelor, un fenomen raspandit

Cu toate acestea, violenta impotriva femeilor si a fetelor ramane un fenomen raspandit. In 2016, de exemplu, femeile si fetele au reprezentat 70% dintre persoanele identificate ca victime ale traficului la nivel mondial, majoritatea dintre ele fiind victime ale exploatarii sexuale.

Uimitor este faptul ca una din 20 de fete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani – in jur de 13 milioane – a fost victima unui viol in decursul vietii, aceasta fiind una dintre cele mai violente forme de abuz sexual la care sunt expuse femeile si fetele.

"Accesul la educatie nu este suficient – trebuie sa schimbam si comportamentul si atitudinea oamenilor fata de fete. Putem vorbi intr-adevar de egalitate doar in momentul in care toate fetele beneficiaza de protectie impotriva violentei, isi pot exercita drepturile in mod liber si se bucura de sanse egale in viata", a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

Raportul, A New Era for Girls: Taking stock on 25 years of progress (n.r: O noua era pentru fete: bilantul a 25 de ani de progrese), este publicat in contextul campaniei Generation Equality si marcheaza cea de-a 25-a aniversare a Declaratiei de la Beijing si a Platformei de Actiune – planul istoric elaborat in scopul promovarii drepturilor femeilor si ale fetelor.

In prezent, fetele sunt expuse unui risc crescut de violenta in orice mediu – atat in spatiul online, cat si la scoala, acasa si in comunitate – consecintele acesteia fiind de ordin fizic, psihologic si social.

Raportul noteaza faptul ca o serie de practici negative, precum casatoriile timpurii si mutilarea genitala a femeilor (MGF), continua sa perturbe si sa pericliteze viata, probabil, a milioane de fete din intreaga lume.

In fiecare an, 12 milioane de fete se casatoresc la varste fragede, iar 4 milioane sunt expuse riscului de MGF. La nivel global, probabilitatea ca fetele de 15-19 ani sa justifice violenta impotriva femeilor in spatiul conjugal este la fel de mare ca in randul baietilor de aceeasi varsta.

Tendinte negative ingrijoratoare in domeniul nutritiei si al sanatatii

Raportul evidentiaza, in cazul fetelor, si tendinte negative ingrijoratoare in domeniul nutritiei si al sanatatii, multe dintre ele de neimaginat in urma cu 25 de ani. De exemplu, globalizarea, trecerea de la o alimentatie traditionala la alimente procesate nesanatoase si expansiunea rapida a marketingului agresiv ce vizeaza copiii au condus la cresterea consumului de alimente nesanatoase si de bauturi zaharoase.

Aceasta a contribuit la raspandirea supraponderabilitatii si a obezitatii in randul copiilor si al adolescentilor. Intre 1995 si 2016, prevalenta supraponderabilitatii aproape s-a dublat in cazul fetelor de 5-19 ani, de la 9% la 17%, numarul actual al fetelor supraponderale (155 de milioane) dublandu-se fata de cel inregistrat in 1995 (75 de milioane).

In Romania, potrivit unui studiu publicat in 2017 de Centrul National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate, la fetele de 8 ani, prevalenta obezitatii este de 9%, mai mica fata de prevalenta obezitatii la baieti (13,50%).

Datele Institutului de Statistica al UNESCO arata ca, in 2017, 170.718 fete din invatamantul primar, gimnazial si secundar se aflau in afara sistemului de educatie din Romania, in crestere fata de 162.669 in 2016 si fata de 143.311 in 2015.

La nivel global, in ultimii 25 de ani, au aparut, de asemenea, tot mai multe preocupari cu privire la deteriorarea sanatatii mintale, datorata partial si utilizarii excesive a tehnologiilor digitale. Raportul noteaza faptul ca suicidul reprezinta, in momentul de fata, a doua cauza de deces in cazul adolescentelor de 15-19 ani, fiind depasit doar de patologiile materne.

Risc crescut de contractare a infectiilor cu transmitere sexuala

Fetele prezinta in continuare un risc crescut de contractare a unor infectii cu transmitere sexuala, inclusiv HIV, acesta din urma afectand in prezent 970.000 de adolescente in varsta de 10-19 ani, fata de 740.000 in 1995. Adolescentele de 10-19 ani reprezinta in continuare aproape 3 din 4 cazuri de noi infectii detectate la nivelul adolescentilor din intreaga lume.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri