O boala care nu are simptome acapareaza tot mai multi oameni din zonele sarace. E vorba de hepatita C.
Hepatita C este o boala care se trateaza, cu conditia sa fie depistata. Pentru ca nu doare si nici alte simptome care sa ingijoreze nu are, multi oameni cred ca sunt sanatosi, asa ca nu fac analize. Virusul se transmite in special prin sange.
Potrivit Digi 24, pentru a depista bolnavii de la noi din tara, autoritatile au inceput o campanie de testare in Bucuresti, in cartierele Rahova si Ferentari. Rezultatele sunt ingrijoratoare: un sfert dintre persoanele carora li s-au facut analize sunt infectate cu virusul hepatitei C.
In Romania se presupune ca sunt 600.000 de bolnavi infectati cu virusul C. Depistati sunt numai 15%. Cei nedescoperiti imprastie virusul, fara sa stie.
Virusul hepatitei C afecteaza multe organe si tesuturi, nu doar ficatul. In numeroase studii efectuate, medicii au descoperit ca pacientii aveau simptome in afara ariei hepatice. Simptomele frecvente erau: oboseala, insuficienta renala, diabetul de tip 2, parestezia (pacientul simte o senzatie ca de arsura, furnicatura sau amorteala intr-o anumita zona a corpului), artralgie (un simptom caracterizat de dureri articulare) si purpura (o boala inflamatorie a vaselor de sange, localizata la cei cu hepatita C pe membrele inferioare).
Alte studii au aratat ca pacientii cu hepatita C au un risc crescut de calculi biliari, mai ales ca in cazul lor bila nu mai functioneaza cum trebuie.
In hepatita C, ficatul nu mai poate regla cantitatea de aminoacizi eliberata in sange, iar complicatiile afecteaza functia creierului. Cand hepatita C afecteaza ficatul, acesta este mai putin eficient in a procesa si stoca fierul in organism, iar fara fier, corpul sufera din cauza deficientei.
Pentru ca hepatita C se transmite prin fluxul sangvin, contextele care favorizeaza contactarea virusului sunt multiple:
- Tratamentele injectabile sau interventiile chirurgicale cu instrumentar nesterilizat
- Consumul de droguri injectabile si folosirea aceluiasi ac cu alte persoane
- Tatuarea sau gaurirea pielii (piercing) cu un ac infectat
- Sarcina unei femei infectate, caz in care virusul poate fi transmis copilului
- Expunerea accidentala la sangele infectat cu HCV a personalului medical
- Folosirea periutei de dinti a unei persoane infectate (deoarece leziunile bucale sunt foarte comune)
- Folosirea acelorasi ustensile pentru manichiura sau pedichiura cu o persoana infectata
- Contactul sexual neprotejat, mai ales cel anal
- Dializa si hemodializa
- Tratamentele stomatologice cu instrumentar nesterilizat corespunzator
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania are termen ca pana in 2030 sa elimine hepatita C.
Foto: Shutterstock