Bogate in fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu si vitamine (A, B, C, E, K), urzicile sunt ideale in curele de detoxifiere si chiar in dietele alimentare.
Nu degeaba mamele si bunicile noastre insista sa ne pregateasca mancare de urzici primavara. Frunzele verzi de urzica au o valoare nutritiva excelenta si mentin nivelul zaharului din sange in parametri normali.
In martie-aprilie, aceasta planta are cele mai intense efecte depurative si de rejuvenare. Ea vitaminizeaza si remineralizeaza organismul, combate anemia si curata sangele.
Ce beneficii au urzicile asupra sanatatii
Nu multi stiu, insa urzicile actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor, limitandu-le multiplicarea. Tot ele stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, dar si peristaltismul intestinal si digestia.
Frunzele de urzica actioneaza impotriva viermilor intestinali, combat diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv si activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.
Urzicile fluidifica sangele, scad nivelul glucozei din sange, favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala, activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile ba chiar oprind sangerarea.
Ce trebuie sa stii despre dieta cu urzici
Consumat de doua ori pe zi, ceaiul de urzici curata organismul de toxine si stimuleaza digestia. Pentru ca urzicile abunda in potasiu, retentia de apa nu va mai avea loc in organsm datorita lor.
Aceste plante-minune suprima pofta de mancare datorita celor doi neurotransmitatori care se gasesc in special in perisorii urzicilor: serotonina si acetilcolina. In plus, urzicile au calorii infime (35 la 100 de grame), deci le poti consuma fara sa-ti fie teama ca te ingrasi.
Spre deosebire de dietele clasice, care presupun urmarea unui regim alimentar riguros, cura cu urzici se bazeaza pe consumul in fiecare zi al unui preparat pe baza acestor frunze-minune.
Poti opta pentru supa de urzici, ceai de urzici, piure de urzici. Daca vrei, le poti include in omlete sau tarte de legume, asa cum ai proceda cu spanacul sau rucola.
Foto: Shutterstock