Discutiile legate de felul in care spalam legumele si fructele sunt multiple. Exista tabere care considera ca o simpla clatire este suficienta, in timp ce altii cred ca singura modalitate de a curata cu adevarat murdaria, ceara si substantele chimice de pe aceste alimente este un produs de curatare care se gaseste in magazine. Care este totusi modul corect de a spala fructele si legumele? Iata ce raspund expertii.
Pe langa faptul ca sunt atinse de o multitudine de persoane, multe fructe si legume sunt pulverizate cu pesticide, care nu sunt sigure pentru consum.
Potrivit nutritionistului Karina Heinrich, cel mai important motiv pentru care ar trebui sa curatam alimentele este pentru a ne proteja de bolile transmise de acestea. Conform Food and Drug Administration, 48 milioane de oameni se imbolnavesc anual din cauza produselor contaminate.
"Cel mai bun moment pentru a spala produsele este imediat inainte de a le manca sau gati. Ar trebui sa evitati clatirea si apoi depozitarea produselor deoarece creeaza habitatul ideal pentru ca bacteriile sa se inmulteasca. Prea multa umiditate poate face ca fructele si legumele sa se strice mai repede", mai spune Heirinch.
Modul corect de a spala fructele si legumele
"Incepeti prin a va spala corect mainile cu apa si sapun pentru a va asigura ca niciun microb nu este transferat de pe maini pe produsele proaspecte. Folositi jetul de apa de la robinet, sub care frecati fructele si legumele cu mainile pentru a indeparta murdaria si microorganismele de la suprafata."
"Pentru alimente cu o coaja tare sau dura, o perie de legume poate fi folosita pentru a freca suprafata. Un sfat bun este sa evitati utilizarea apei calde, pentru ca poate permite microorganismelor sa intre in tulpina", spune Marc Sanchez, de la FDA.
Heinrich recomanda spalarea produselor cu bicarbonat pentru a elimina reziduurile de pesticide. Mai exact, spune sa umplem chiuveta cu apa rece si sa adaugam 4 linguri de bicarbonat de sodiu. Totusi, exceptie de la utilizarea acestui mod de spalare sunt fructele de padure sau legumele moi.
Alimentele pe care se gasesc reziduuri de pesticide
Conform listei The Dirty Dozen pentru anul 2019, s-au gasit cantitati mari de pesticide pe urmatoarele alimente: capsuni, spanac, kale, nectarine, mere, struguri, piersici, visine, pere, rosii, telina, cartofi.