shutterstock_1679125978
Sanatate

Dezinfectarea cumparaturilor in timpul pandemiei. Trebuie sau nu sa le curatam cu clor sau alcool?

In prezent, nu exista dovezi ca noul Coronavirus se transmite prin alimente. Cel mai mare risc in ceea ce priveste COVID-19 si mancare apare la cumparaturi, cand intram in contact cu oameni care ar putea fi purtatori.

Editorii Science Alert l-au intrebat pe Donald Schaffner, microbiolog si expert in Siguranta Mancarii la Universitatea Rutgers, cum ar trebui sa procedam in aceasta perioada. Iata ce a raspuns pe platforma independenta Metafact.io:

  • Ar trebui sa tinem alimentele pe balcon timp de 3 zile dupa ce le cumparam?

Este destul de ridicol. E greu sa tii laptele sau alimentele perisabile la temperaturi normale timp de cateva zile. Stim ca virusul este latent la temperatura camerei si ca incepe sa se inactiveze lent dupa aproximativ opt ore. Acest sfat care a tot circulat presupune ca toate alimentele sunt contaminate si ca simpla lor atingere ne va imbolnavi. Niciuna dintre aceste ipoteze nu este 100% adevarata.

  • Trebuie sa dezinfectam toate cutiile individuale si pachetele pe care le-am cumparat?

Daca sunteti ingrijorati ca exteriorul ambalajelor alimentare ar putea fi contaminat, va sugerez sa va spalati pe maini si/sau sa va igienizati mainile inainte de a manca orice aliment pe care l-ati scos din recipiente. Spalarea mainilor inainte de a manca este o buna practica chiar si atunci cand nu suntem in plina pandemie!

  • Pungile reutilizabile reprezinta un pericol?

Multe persoane folosesc pungi refolosibile, iar sfatul meu este ca acestea sa fie spalate in mod regulat, mai ales in aceasta perioada. Este teoretic posibil ca o punga reutilizabila sa fie contaminata, asa ca cel mai bine e sa va spalati pe maini dupa ce umblati cu ea si apoi sa o bagati la spalat la temperaturi ridicate, eventual cu produse dezinfectante.

  • Ce putem face pentru a reduce riscul de imbolnavire cand mergem la cumparaturi?

Multe magazine ofera produse de igienizare la intrare si dezinfecteaza carucioarele. Clientii ar trebui sa profite de aceste masuri daca le sunt puse la dispozitie.

Celalalt sfat ar fi ca toata lumea sa-si faca o lista astfel incat sa se poata deplasa rapid si eficient prin magazin, alegand articolele strict necesare si interactionand cat mai putin cu cei din jur.

In cazul in care exista un produs de dezinfectare si la iesirea din magazin, el trebuie folosit. Acasa, mainile trebuie curatate inainte si dupa aranjarea produselor alimentare in dulapuri, camara sau frigider.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri