shutterstock_1688344903
Sanatate

Cum dezinfectam mastile sanitare. Metode propuse de medici

"Acoperirea gurii si nasului cu masti este o practica cu risc scazut care nu poate decat sa ajute la reducerea raspandirii acestei boli teribile. Daca toata lumea poarta o masca, indivizii se protejeaza reciproc, reducand transmisia intercomunitara", spune Hector Chapa, profesor la Colegiul de Medicina din cadrul Universitatii A&M din Texas.

Potrivit specialistilor, care sunt constienti ca numarul mastilor este deficitar, exista metode de dezinfectare si refolosire.

Ei sustin ca virusul nu persista mai mult de patru zile pe suprafata mastii. Astfel, daca punem masca intr-o punga de hartie si o folosim dupa cele patru zile de "repaus", virusul va disparea.

De asemenea, masca chirurgicala se poate dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute la 100 de grade. Acest proces va reduce doar 1% din eficienta ei.

Medicii avertizeaza ca alcoolul si clorul distrug materialul mastilor chirurgicale, largindu-le fibrele.

In ceea ce priveste mastile din material textil, si acestea pot fi fierte, lasate la uscat si apoi calcate cu fierul de calcat la temperatura inalta.

"Atentie! Mastile nu sunt scuturi insa. Chiar si cand le purtam, e important sa tinem cont de distantarea sociala si apoi de regulile de igiena impuse de OMS", a incheiat Hector Chapa, profesor asistent clinic si director de educatie interprofesionala la Colegiul de Medicina din cadrul Universitatii A&M din Texas.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri