Detoxifierea este un proces natural de curățare a corpului, care este realizat de ficat și rinichi. Dar uneori, ne supraîncărcăm cu toxine prin alimente și alcool, ceea ce duce la încetinirea acestor organe din cauza suprasolicitării și, prin urmare, organismul are nevoie de ajutor extern pentru a elimina toxinele.
Detoxifierea ajută la eliminarea toxinelor din rinichi, ficat și piele prin fecale, urină și transpirație, ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației, reducând inflamația din organism, care este o cauză majoră a multor boli. De asemenea accelerează metabolismul, care permite reducerea colesterolului, a zahărului din sânge și a greutății. Există diferite modalități de detoxifiere promovate în medicina și terapiile alternative, dar există unele care pot fi efectuate și acasă.
Conform nutriționistului Sandhya Gugnani, formula de bază a detoxifierii acasă presupune următoarele elemente: reducerea zahărului sub orice formă, eliminarea alcoolului, băuturilor carbogazoase și îndulcite și evitarea produselor procesate , care conțin substanțe chimice sau conservați sub orice formă. De asemenea, evitarea grăsimilor, alimentelor prăjite și modificate genetic.
Ce să elimini din dietă timp de o săptămână:
- Carne - deoarece durează mult timp pentru a fi digerată;
- Toate lucrurile care vin ambalate, cum ar fi tăiței, chipsuri, biscuiți, alimente gata preparate, gemuri, unt, brânză, ketchup etc.
- Grăsimi și zahăr - puteți limita ambele la 1-2 lingurițe pe zi.
- Alcoolul - trebuie eliminat complet, inclusiv vinul roșu.
- Cafeină - evitați cafeaua și optați pentru ceai verde, fară îndulcitori.
Citește și: Cum să păcălești pofta de dulce. 7 alimente care nu-ți încurcă dieta, sunt sănătoase și sățioase
Ce puteți include în timpul detoxifierii:
- Postul intermitent: nu consumați alimente timp de 14-16 ore. Ar trebui să beți multă apă în această perioadă.
- Apa ajută la detoxifiere: beți apă pe tot parcursul zilei, la care puteți adăuga mentă, felii de castraveți, lămâie și ghimbir. Acest lucru ajută la prevenirea retenției de apă.
- Includeți cât mai mult posibil fructe de sezon și legume verzi.
- Luați cina până la ora 19-20 și după fiecare masă faceți o plimbare de 1000 de pași. De asemenea, mestecați bine mâncarea.
- Includeți o plimbare rapidă de cel puțin 45 de minute, deoarece mersul pe jos este considerat a fi unul dintre cele mai bune exerciții pentru ficat.
- Beți cel puțin 2 pahare de apă caldă cu lămâie pe stomacul gol dimineața.
- Mâncați mâncare gătită în casă cu o cantitate minimă de ulei și ingrediente proaspete.
"O dietă sănătoasă este cel mai eficient mod de detoxifiere. Dieta voastră ar trebui să includă alimente neprocesate, cu multe fibre și bogate în antioxidanți. Aveți grijă să beți o cantitate optimă de apă. Pentru a putea urma planul de detoxifiere ar trebui să consumați o cantitate suficientă de calorii pe parcursul zilei. Adăugați o varietate de legume, fructe, nuci și semințe, ceai de plante sau apă ", adaugă Sandhya.
Urmați cele de mai sus timp de 7-15 zile și cu siguranță va exista o îmbunatățire în bunăstarea generală. Cu toate acestea, cei care suferă de orice afecțiune sau care urmează o dietă prescrisă de medic ar trebui să o urmeze numai după consultarea medicului / nutriționistului lor.