Parul albeste odata cu inaintarea in varsta, pe la 40-50 de ani. Uneori insa, depigmentarea apare mai devreme, iar aceasta poate fi un indicator al starii de sanatate.
Albirea parului, numita si canitie, este un proces care se produce cand melanocitele, celulele care asigura culoarea parului fiecaruia, inceteaza sa mai secrete melanina. Parul creste in continuare, dar fara pigment.
Primele fire albe pot aparea foarte devreme, chiar si la 20 de ani. Nu se poate face nimic, este o chestiune de genetica in cele mai multe dintre cazuri, iar aparitia lor poate fi si indiciul unor probleme de sanatate.
Potrivit unui studiu din 2017 al European Society of Cardiology, organizatie care reuneste mii de cardiologi din toata lumea, cu cat barbatii albesc mai repede, cu atat risca sa dezvolte ateroscreloza, adica o suferinta a vaselor de sange.
"Imbatranirea este un factor de risc cardiovascular inevitabil si este asociata cu unele semne dermatologice ce pot indica un risc crescut de boala cardiaca", explica unul dintre autorii acestui studiu, dr. Irini Samuel, potrivit Digi 24.
In cadrul acestui studiu, s-a ajuns la concluzia ca participantii deja atinsi de ateroscreloza erau mai predispusi sa aiba par alb. Totusi, oamenii de stiinta spun ca ar fi nevoie de studii suplimentare pentru a confirma ca exista o legatura intre boala cardiaca si parul alb.
Pentru a afla mai multe informatii despre felul in care poate trada parul alb anumite probleme de sanatate, citeste restul articolului aici.
Foto: Shutterstock