consum carne rosie consecinte
Sanatate

Ce se intampla in corpul tau cand consumi carne rosie. Ce efecte secundare poate avea

Opiniile medicale cu privire la consumul in siguranta de carne rosie se schimba constant. Motivul? Doctorii nu par sa se puna de acord in privinta gravitatii efectelor secundare pe care aceasta le poate avea asupra corpului uman.

De exemplu, cercetarile publicate in "European Heart Journal" au legat consumul zilnic de carne rosie cu triplarea trimetilaminei N-oxid (TMAO), un produs chimic ce cauzeaza de boli de inima.

Studiul a fost urmat de o analiza publicata in "Analele de medicina interna", potrivit caruia nu parea sa fie necesara limitarea sau restrictionarea consumului de carne rosie.

Indiferent de verdict, consumatorii ar trebui sa stie cum si daca sunt afectati de carnea rosie, asa ca jurnalistii Huff Post au cerut opnia expertilor pentru a lamuri problema consumului acestei grupe alimentare.

Carnea rosie a fost legata de boli precum diabetul si cancerul

Consumul de carne rosie creste productia unui hormon de crestere asemanator insulinei sau IGF-1. Acest lucru ar putea accelera imbatranirea organismului si replicarea celulara, ambele responsabile de aparitia mai multor tipuri de cancer, potrivit medicului de familie Joel Fuhrman.

Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica carnea procesata drept cancerigena si carnea rosie drept potential-cancerigena.

Cercetarile publicate in "Cancer Science" au descoperit un risc crescut de cancer de colon in randul barbatilor japonezi cu un aport mai mare de carne rosie, sprijinind Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului si recomandarea Institutului American pentru Cercetari in Cancer de a consuma doar cantitati moderate de carne rosie si reduse de carne procesata.

Carnea rosie poate afecta flora intestinala

"Cand mananci carne rosie, iti expui inutil corpul la substante chimice cancerigene. In timpul consumului si dupa acesta, fluxul de sange este compromis, stresul oxidativ si markerii inflamatori cresc, iar tu mananci un aliment care nu ofera niciun sprijin florei intestinale", a spus Fuhrman.

Un studiu publicat in "Nature" a constatat ca ingerarea de carne rosie poate modifica microbiomul si duce la probleme precum boala inflamatorie a intestinului.

Carnea rosie contine, totusi, nutrienti utili

Desi este stigamtizata, carnea rosie contine fier si vitamina B12, care sunt cruciale pentru bunastarea generala a organismului uman. Cei care au deficienta de fier pot fi indrumati sa o consume, iar beneficiul fierului depaseste de obicei orice efecte adverse posibile asupra sanatatii, in functie de pacient.

Cata carne rosie ar trebui sa mancam

In timp ce studiile publicate de-a lungul anilor au aratat o legatura interesanta intre dietele cu consum crescut de carne rosie si bolile coronariene, accidentul vascular cerebral, cancerul colorectal si diabetul, cercetarile ulterioare arata ca reducerea aportului de carne rosie poate avea un rezultat pozitiv semnificativ pentru organism.

Expertii Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului afirma ca, daca iti place si consumi acest tip de carne, ar trebui "sa asimilezi cel mult trei portii pe saptamana", ceea ce echivaleaza cu 350 g gatite. Cu alte cuvinte, carnea rosie nu trebuie eliminata in totalitate, dar nici nu trebuie sa facem abuzuri in ceea ce o priveste.

Fuhrman subliniaza ca o dieta bazata majoritar pe plante si seminte este cea mai sanatoasa optiune: "Regimul alimentar pe baza de plante e bogat in antioxidanti si fitochimici care ne protejeaza de boli", a spus el. "Secretul vietii sanatoase? Mai multe alimente naturale din plante si mai putine produse de origine animala sau procesate."

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri