Unul dintre cele mai mari mituri alimentare este acela ca exista o "dieta perfecta". Nimic mai fals! Nu exista organisme si corpuri umane identice, asa ca un regim potrivit pentru o persoana poate fi complet ineficient pentru alta.
Cu toate acestea, in functie de varsta, exista anumite produse alimentare care trebuie introduse in alimentatie si altele care trebuie evitate pentru mentinerea unei stari de sanatate propice.
Iata spre ce fel de dieta ar trebui sa te indrepti in functie de varsta
In adolescenta
In aceasta perioada a vietii, corpul creste si se dezvolta, deci are nevoie de o multime de nutrienti. Din pacate, multi adolescenti sar peste micul dejun si incep sa consume fast-food in cea mai importanta faza a vietii lor asa ca e important pentru ei sa ia prima masa a zilei si sa incerce sa reduca din consumul de mancare procesata. Calciul, proteinele si fierul sunt esentiale pentru ei si se pot asimila din lactate, oua si carne rosie.
La 20 de ani
La 20 de ani este timpul ca o persoana sa gaseasca echivalentul sanatos al placerilor culinare vinovate! Chipsurile din comert pot fi inlocuite cu unele homemade, din cartofi dulci; ciocolata cu lapte si arome, cu cea neagra; inghetata, cu iaurt. In aceasta etapa e importanta introducerea in dieta a alimentelor bogate in grasimi Omega-3 si acid folic - legumele verzi, nucile, somonul si semintele de chia sau in ar trebui sa fie consumate cat mai des cu putinta.
La 30 de ani
Pentru a sustine modificarile corporale de la aceasta varsta, includeti alimente care mentin forta muschilor si intaresc oasele. Ouale, semintele, nucile, produsele din soia, pieptul de pui si quinoa sunt prietenii tuturor persoanelor de 30 de ani (si nu numai). Laptele si iaurtul sunt esentiale pentru intarirea oaselor, iar un consult medical specializat poate determina daca e nevoie de introducerea unor suplimente pentru intretinerea organismului.
La 40 de ani
Pentru reglarea nivelului de zahar din sange si stimularea metabolismul, in aceasta etapa e importanta introducerea in dieta a fibrelor. Mancarea procesata trebuie evitata cu orice pret, iar dieteticienii recomanda prepararea mancarurilor acasa. Produsele lactate fara grasimi, fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din frigider.
La 50 de ani
Odata cu inaintarea in varsta, rata metabolica scade, motiv pentru care este recomandat consumul de alimente usor digerabile. Laptele clasic ar trebui inlocuit cu cel de migdale, soia, orez sau cocos. Pentru a reduce semnele imbatranirii, avocado, broccoli, afinele, nucile si spanacul sunt foarte bune, in timp ce consumul de mere poate contribui la scaderea colesterolului.
La peste 60 de ani
In aceasta perioada ar trebui sa servim in fiecare zi 5 portii de legume si 2 portii de fructe. Consumul de alimente bogate in fier este vital, la fel ca reducerea aportului de sare. Medicii le recomanda varstnicilor sa consume multa apa si sa evite consumul excesiv de zahar.
Foto: Shutterstock