portie fructe si legume pe zi
Sanatate

Care e porția corectă de fructe și legume pe care ar trebui să o consumăm zilnic, după ultimele studii

Oamenii de știință de la Harvard cred că au găsit dieta ideală pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă: consumul a trei porții de legume și a două porții de fructe pe zi.

Aproape orice medic sau dietă încurajează consumul de fructe și legume, întrucât sunt o sursă crucială de nutrienți de care avem nevoie zilnic, însă care este porția corectă pe care ar trebui să o consumăm?

Studiul de la Harvard sugerează că cel mai simplu plan poate fi cel mai bun, cel puțin dacă scopul tău este să duci o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Autorul principal, dr. Dong Wang, epidemiolog și nutriționist la Harvard, și echipa sa au analizat două baze de date masive și 26 de studii care cuprind informații despre două milioane de adulți din întreaga lume, în căutarea unor modele care leagă dieta și longevitatea. Ei au descoperit că persoanele care urmează recomandarea „cinci pe zi” făcută de American Heart Association - adică cinci porții în total de fructe și / sau legume - trăiesc într-adevăr mai mult decât altele.

Citeşte şi: Cum să combini corect alimentele ca să slăbești fără efort. Argumente pro și contra care stau la baza acestei teorii

Se pare că cei care au consumat cinci porții de fructe și legume au avut cu 13% mai puține șanse de deces, comparativ cu cei care au consumat doar două porții pe zi. Acest aspect s-a regăsit foarte mult în bolile cardiace și pulmonare.

Persoanele care au consumat cinci porții pe zi de fructe și legume au avut cu 12% mai puține șanse de a muri de boli de inimă și cu 35% mai puține șanse de a muri de o boală respiratorie, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică.
Decesele provocate de cancer au fost, de asemenea, cu 10% mai puțin frecvente în rândul persoanelor care au consumat „cinci porții pe zi”.

Cu toate acestea, nu toate fructele și legumele reduc riscul de deces. Oamenii de știință nu au găsit nicio legătură între aporturile mai mari de anumite legume cu amidon, cum ar fi mazărea și porumbul, și riscurile mai mici de mortalitate.

Cieşte şi: Cele mai bune probiotice naturale. Care sunt alimentele bogate în probiotice

În mod similar, consumul de cartofi și consumul de sucuri nu pare să îmbunătățească longevitatea. Ba mai mult, poate crește riscul de diabet tip 2. Însă puteți opta pentru alte legume sănătoase precum: salata, sfecla, sau varza și multe altele.

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri