doctor pacient diagnostic consultatie
Sanatate

Femeile au niveluri mai ridicate ale unei proteine ​​numite VGLL3 in pielea lor. Aceasta regleaza anumite gene legate de imunitate care pot juca un rol si in bolile autoimune

Boala care le afecteaza mai mult pe femei decat pe barbati: "Sunt de noua ori mai expuse"

Femeile au de patru ori mai multe sanse decat barbatii sa fie afectate o boala autoimuna, potrivit unui studiu publicat in Science Daily. In plus, doamnele si domnisoarele au sanse de noua ori mai mari decat domnii sa se imbolnaveasca de lupus, potrivit cercetatorilor. Cum e posibil?

Pana nu demult, oamenii de stiinta au sustinut ca hormonii sexuali feminini - precum estrogenul - pot juca un rol in stimularea sistemului imunitar, nicidecum in afectarea sa.

In urma unui nou studiu amplu efectat in cadrul Universitatii din Michigan insa, cercetatorii au tras concluzia ca nu doar hormonii au un rol important in raport cu sistemul imunitar, ci mai exista si alte elemente de care nu au tinut cont.

Femeile au niveluri mai ridicate ale unei proteine ​​numite VGLL3 in pielea lor. Aceasta regleaza anumite gene legate de imunitate care pot juca un rol si in bolile autoimune.

Pornind de la acest fapt, cercetatorii din Michigan au decis sa testeze ce s-ar intampla daca ar creste nivelul de VGLL3 pe pielea soarecilor de laborator. Ei s-au intrebat daca acest lucru ar determina dezvoltarea mai rapida a unor afectiuni autoimune decat la sorecii cu ​​niveluri normale de VGLL3.

Dupa sase saptamani de la inceperea experimentului, rozatoarele modificate genetic au inceput sa dezvolte piele mai groasa si solzi in jurul fetei - un simptom de lupus. Au avut, de asemenea, o inflamatie semnificativ mai mare in organism si markeri biologici ai lupusului cu debut precoce.

Vazand acestea, cercetatorii au analizat probele de piele de la soareci si le-au comparat cu probele de piele de la oamenii cu lupus. A existat o similitudine considerabila in expresia genelor si astfel cercetatorii au concluzionat ca VGLL3 este un potential declansator al bolilor autoimune si ca femeile sunt mult mai expuse decat barbatii avand in vedere ca proteina este mai prezenta pe pielea lor.

Avand in vedere concluziile trase, cercetatorii urmeaza acum sa descopere ce determina prezenta in cantitati ridicate a VGLL 3 pe pielea doamnelor si domnisoarelor si cum poate fi proteina tinuta sub control, astfel incat sa nu le mai afecteze imunitatea.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri