lamaie
Sanatate

Beneficiile vitaminei C pentru organism. Ce rol joaca si care sunt dozele recomandate

Vitamina C este o vitamina solubila in apa, care se regaseste in mod natural in anumite alimente si care sustine o multime de functii vitale in organism.

Corpul uman nu este capabil sa produca de unul singur aceasta vitamina, asa ca trebuie sa o ingeram din fructe si legume, de preferat negatite; uneori, e recomandat de medici si consumul de suplimente. Dar ce beneficii are ea si in ce cantitati trebuie sa o consumam? Iata detalii mai jos.

Cum poate contribui vitamina C la o buna sanatate a organismului

Vitamina C scurteaza durata racelilor

"Are cel mai bun impact atunci cand este luata la inceputul simptomelor de raceala", explica Keith Ayoob, profesor asociat emerit de pediatrie la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York. Potrivit doctorului, la cel mai mic semn al bolii. e indicat sa dublam aportul zilnic.

Vitamina C imbunatateste sistemul imunitar

O imunitate mai puternica ne protejeaza impotriva bolilor, iar specialistii sugereaza o asociere intre acest mineral cu polifenoli si mentinerea unui bune stari de sanatate.

Vitamina C protejeaza vederea

Asociatia Americana de Optometrie a constatat ca aceasta incetineste pierderea vederii pe masura ce imbatranim. Potrivit medicului Randall McLaughlin, profesor asociat de oftalmologie clinica la Centrul Medical Wexner al Universitatii de Stat din Ohio, protectia vine adesea de la vitamina C in combinatie cu luteina. De aceea, e important, de exemplu, sa consumam kale si spanac, care contin ambii nutrienti.

Vitamina C ar putea imbunatati tratamentul tuberculozei

In asociere cu medicamentele anti-tuberculoza, poate reduce timpul necesar pentru a distruge agentul patogen problematic, potrivit unui studiu publicat in American Society for Microbiology.

Vitamina C contribuie la mentinerea sanatatii inimii

Linus Pauling a descoperit ca dozele controlate de vitamina C si lizina pot ajuta la protejarea inimii de boli. Impreuna, ele intaresc arterele, insa medicii le recomanda cardiacilor sa nu ia pastile fara sa se consulte cu medicul lor, care poate determina cel mai bine daca acest tratament le e indicat.

Vitamina C ajuta la ameliorarea anemiei

Ea ajuta corpul sa absoarba fierul si alti nutrienti-cheie pentru anemici: "Vitamina C poate ajuta la eliberarea fierului din alimentele vegetale", spune medicul, care sugereaza sa includem felii de portocale in salata sau sa mancam rosii cu spanac.

Vitamina C poate combate problemele de circulatie

Cercetarile sugereaza ca poate stimula fluxul sanguin si proteja arterele de daunele provocate de glicemia ridicata.

Vitamina C ajuta la prevenirea formarii radicalilor liberi

"Neutralizeaza radicalii liberi, care pot deteriora ADN-ul." Prin consumul de capsune, papaia, varza, rosii si chiar cartofi, ne protejam corpul de substantele nocive care ne pot deteriora semnificativ sanatatea.

Vitamina C mentine frumusetea

Fara ea, corpul nu poate produce colagen, care ajuta la mentinerea frumusetii pielii. In plus, stimuleaza productia de tesut conjunctiv, deci ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor si muschilor.

Doza zilnica recomandata de vitamina C

Pentru a preveni deficitul, organismul are nevoie de o anumita cantitate, in functie de varsta:

• Sugarii de la 0 la 6 luni: 40 mg/zi

• Sugarii intre 7 si 12 luni: 50 mg/zi

• Copiii mici, intre 1 si 3 ani: 15 mg/zi

• Copiii intre 4 si 8 ani: 25 mg/zi

• Copiii intre 9 si 13 ani: 45 mg/zi

• Baietii de la 14 la 18 ani: 75 mg/zi

• Barbatii de peste 19 ani: 90 mg/zi

• Fetele de la 14 la 18 ani: 65 mg/zi

• Femeile peste 19 ani: 75 mg/zi

• Femeile insarcinate sub 18 ani: 80 mg/zi

• Femeile insarcinate cu varsta peste 19 ani: 85 mg/zi

• Femeile care alapteaza, cu varsta sub 18 ani: 115 mg/zi

• Femeile care alapteaza, cu varsta peste 19 ani: 120 mg/zi

Efectele secundare ale supradozarii

In unele cazuri, prea multa vitamina C introdusa in organism poate provoca aparitia unor efecte nedorite. In caz de supradoza, pot aparea simptome precum: dureri de stomac, diareea, flatulenta. Aceste simptome dispar imediat ce renunti la suplimente.

Alte probleme care pot aparea dupa supradoza includ cresterea asimilarii de fier in organism, efectul diuretic, tulburarile gastrointestinale, durerile de cap sau litiaza renala.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Ce planuri aveți pentru 2025? Cum se prefigurează prima lună a anului?

Partenerii Nostri