Vitamina C este cea mai cunoscuta vitamina atunci cand vine vorba despre tratamentul racelilor. Studiile arata ca, datorita capacitatii antioxidante, vitamina C poate reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare, depresie si imbatranire precoce.
Se pare ca cel mai convingator studiu, care atesta ca vitamina C poate combate raceala, a fost publicat in 2013. S-a demonstrat ca, in cazul persoanele care luau minim 200 de mg de vitamina C, riscul de a raci s-a injumatatit.
Totusi, suplimentele cu vitamina C sau o dieta bogata in acid ascorbic nu ar trebui sa fie singurele metode de aparare impotriva germenilor. In sezonul rece, este indicat sa faci exercitii fizice, sa ai o dieta cat mai sanatoasa si sa te odihnesti suficient.
5 alimente bogate in vitamina C care ajuta la combaterea racelii
- Citricele
Acestea sunt o sursa proaspata de vitamina C. O portocala contine aproximativ 60 mg de acid ascorbic, in timp ce sucul unei lamai are 53 de mg de vitamina C.
- Tomatele
Vara este sezonul rosilor, dar in zilele noastre, poti gasi acest fruct tot anul. O ceasca de rosie iti poate oferi pana la 25 mg de vitamina C.
- Legume crucifere
Daca iubesti conopida, varza, broccoli si kale, nu ezita sa le consumi si in sezonul rece fiindca acestea te vor ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar. De exemplu, o mana de kale contine aproximativ 20 de mg de vitamina C.
- Ananas
O cana de ananas iti ofera pana la 79 mg de vitamina C. Fructul nu trebuie sa fie neaparat proaspat, el isi pastreaza proprietatile si daca e congelat.
- Fructe
O jumatate de cana de capsuni vine cu peste 44 mg de antioxidant. Aceeasi cantitate de mure ar aproximativ 15 mg de vitamina C.
Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.
Sursa foto: Shutterstock