maini zahar
Sanatate

femeie care tine in maini cuburi de zahar

Alternative naturale pentru zahar. Care sunt inlocuitorii pentru o dieta sanatoasa

Toate avem slabiciuni alimentare, iar in top se plaseaza zaharul si toate produsele care il contin. Acest ingredient e dificil de evitat, asa ca a devenit esential sa fim atente la aportul de zahar din alimentatia noastra.

Consumat in cantitati moderate, zaharul prezinta un pericol redus. Chiar si asa, daca vrem sa il inlocuim complet din dieta pentru sanatate optima, avem o serie de indulcitori naturali care sa ne satisfaca pofta de dulce.

Cum ne influneteaza zaharul sanatatea

Reducerea zaharului din alimentatie poate avea beneficii incredibile asupra bunastarii. Asa cum specialistii au specificat in repetate randuri, aportul lui ridicat provoaca o gama larga de afectiuni fie direct, fie indirect, din cauza complicatiilor provocate de obezitate. Iar aceste complicatii includ:

  • carii dentare
  • diabet de tip 2
  • malnutritie
  • nivel ridicat de trigliceride
  • colesterol bun scazut si factor mare de risc pentru bolile de inima
  • anumite tipuri de cancer, legate de obezitate si alimentatie slaba

5 alternative sanatoase la zahar si cum sa le folosesti

Exista atat de multe alternative la zahar pe piata incat poate fi o corvoada sa decizi pe care sa o alegi si cum sa o folosesti in dieta de zi cu zi.

Un factor esential in procesul de decizie ar trebui sa fie motivul pentru care reduci acest ingredient din alimentatie. Daca suferi de diabet, de exemplu, indulcitorii artificiali sunt o alegere mai buna decat xilitolul sau mierea, care pot creste zaharul din sange, desi intr-o masura mai mica. Asadar, in cazul unor boli, consulta intotdeauna un medic inainte de a face alegrea finala.

Daca pur si simplu incerci sa faci alegeri mai sanatoase, iata niste alternative naturale la zahar:

Zaharul de cocos

Tip: Indulcitor natural.
De ce este mai sanatos: Nu este rafinat, deci isi pastreaza toate vitaminele si mineralele si nu provoaca fluctuatii ale nivelului de zahar din sange.
Mod de utilizare: Zaharul de nuca de cocos poate fi folosit ca inlocuitor unu la unu pentru zaharul alb sau brun, astfel incat este usor de utilizat in bucatarie. Cu toate acestea, poate fi foarte grunjos, de aceea e recomandat sa-l introduci intr-un blender sau un procesor alimentar inainte de a-l folosi pentru coacere sau in locul zaharului pudra.

Miere

Tip: Indulcitor natural.
De ce este mai sanatoasa: Mierea bruta are mai putina fructoza decat siropul de agave si este singurul indulcitor natural cu beneficii suplimentare pentru sanatate, care includ efecte anti-microbiene si antiinflamatoare, sanatoase pentru inima. Cu toate acestea, in corpul nostru mierea se descompune in glucoza si fructoza la fel ca zaharul, deci prezinta unele din aceleasi riscuri pentru sanatate.
Cum se foloseste: Mierea poate fi deosebit de gustoasa in smoothie-uri, dulciuri la cuptor, sosuri pentru marinat si dressing-uri pentru salate. Chiar si asa, ea poate fi mai dulce decat zaharul, asa ca va trebui redusa cantitatea adaugata.

Pasta de curmale

Tip: Indulcitor natural.
De ce este mai sanatoasa: Pasta de curmale este o alternativa usoara la zahar pe care o poti face acasa intr-un blender folosind 3/4 de apa, 1/2 lingurita de extract de vanilie si aproximativ o cana de curmale inmuiate in apa fierbinte, fara samburi.
Mod de utilizare: Curmalele pot fi deosebit de gustoase in smoothie-uri, dulciuri la cuptor, sosuri pentru marinat si dressing-uri pentru salate. Chiar si asa, ea poate fi mai dulce decat zaharul, asa ca va trebui redusa cantitatea adaugata.

Extract de Stevia

Tip: Indulcitor natural.
De ce este mai sanatoasa: Intrucat acest extract de plante este non-caloric, este sigur pentru consumul in diabet si nu contribuie la obezitate. De asemenea, este mult mai dulce decat zaharul, asa ca e nevoie de o cantitate redusa pentru aroma.
Mod de utilizare: Are un gust bun chiar si dupa ce a fost rafinat, desi multi spun ca in cafea devine amar. Este disponibil sub diferite forme, inclusiv pulbere si lichid, asa ca e posibil sa fie nevoie sa experimentezii pentru a afla ce functioneaza cel mai bine in functie de reteta.

Xilitol (zahar de mesteacan)

Tip: indulcitor natural.
De ce este mai sanatos: Nu provoaca probleme dentare sau o crestere brusca a glicemiei. Cu toate acestea, are un efect asupra nivelului de zahar din sange, asa ca diabeticii trebuie sa fie atenti inainte de a-l consuma. Poate avea un efect laxativ.
Mod de utilizare: Deoarece este sub forma granulata, este usor de utilizat in locul zaharului in bauturi, fructe sau cereale si in gatit sau coacere. Nu se caramelizeaza.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri