Retetele vegetariene au capatat o popularitate tot mai mare in ultimii ani. Din ce in ce mai multe gospodine si pasionati de gastronomie au inceput sa experimenteze cu ele, iar desertul s-a dovedit de cele mai multe ori o adevarata provocare pentru ei. De aceea, am cautat retete simple de retete vegetariene si va recomandam halvaua de susan.
Chinezii au folosit uleiul de susan in urma cu 3000 de ani pentru gatit, iar egiptenii l-au considerat bun pentru tratarea durerilor. De asemenea, soldatii greci si cei romani il foloseau, combinat cu miere, pentru a capata puteri.
Potrivit specialistilor, semintele de susan sunt foarte bogate in calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, cupru, potasiu, zinc, lecitina, vitamine (E, complexul de vitamina B: B1, B6, B9) si sunt usor de asimilat mai ales daca sunt macinate intr-o rasnita inainte de a le folosi la prepararea deserturilor sau a delicateselor culinare ce pot fi servite chiar si de copii mici (incepand din momentul diversificarii alimentatiei).
In comert putem gasi seminte de susan alb sau seminte de susan negru (care este mai aromat si puternic antioxidant decat cel alb).
Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregati halvaua de susan si care sunt pasii simpli pe care trebuie sa-i urmezi pentru a obtine acest desert sanatos si satios fara coacere:
Ingrediente:
- o cana de susan decorticat
- 5-10 migdale
- 1 lingura de ulei de cocos
- 5 linguri de miere
- 1 lingura de pudra de roscove
- 1 lingurita de zeama de lamaie
- vanilie
Mod de preparare:
Susanul se coace intr-o tigaie pana devine auriu. Se poate folosi si crud, pentru un gust mai amarui. Se rasneste susanul impreuna cu migdalele (daca vrei, le poti decoji inainte) pana se obtine o faina umeda, dupa care se adauga mierea si vanilia, rasnindu-se alte cateva secunde pana se obtine o consistenta cremoasa.
Se dau deoparte 2 linguri de compozitie, ce se amesteca cu pudra de roscove, apoi se pun cele doua compozitii intercalate intr-un vas/caserola dreptunghiulara si se preseaza, uniformizandu-se.
Amestecul rezultat se lasa la frigider cateva ore, apoi se scoate din forma si se taie dupa preferinta.
Foto: Shutterstock