Articol publicat 18 Martie 2020
Pentru perioadele in care se recomanda distantarea sociala si petrecerea majoritatii timpului in izolare, specialistii le recomanda familiilor sa faca provizii alimentare in mod cumpatat.
E important ca proviziile sa tina cont de perioada de valabilitate a alimentelor, dar si de felul in care pot fi ele combinate pentru a obtine feluri de mancare diverse si bogate din punct de vedere nutritional.
Potrivit MailOnline, iata cum ar trebui sa arate o lista de cumparaturi pentru 14 zile, a unei familii de patru persoane:
- 5 kg de orez
- 5 kg de ovaz
- 5 kg de linte
- 1 kg de fasole
- 1 kg de naut
- 7 kg de cartofi
- 2 kg de morcovi
- 1 kg nuci/seminte la alegere
- 3 pungi mari de paste
- 7 catei mari de usturoi
- 8 cepe mari
- 9 cutii de ton
- 5 cutii de sardine
- 3 borcane de ciuperci
- 3 cutii de oua
- 7 cutii de sos de rosii
- 1 sticla de otet de mere/otet balsamic
- 2 sticle de ulei
- ierburi si condimente asortate in functie de preferinte
Sigur ca nu este exclusa si achizitionarea altor alimente perisabile, insa acestea trebuie consumate pana expira. Durata de viata a unora poate fi chiar prelungita:
- Lamaile - pot fi pastrate pana la sase luni prin simpla taiere in patru si adaugarea de sare si apa; aceste ingrediente le vor inmuia in timp si le vor conserva
- Branza - daca este acoperita cu un strat de unt, va fi ferita de mucegai intrucat acesta va impiedca oxidarea aerului din jur
- Painea - adaugarea unui fir de telina intr-o bucata de paine va permite retinerea apei si impiedicarea aparitiei mucegaiului
- Sosul de rosii - poate fi pastrat daca este tinut in forme de cuburi de gheata, la congelator
- Bananele - una dintre cele mai usoare metode de a prelungi viata unei banane presupune infasurarea capatului innegrit in folie de aluminiu
Foto: Shutterstock