pete pe piele cauza
Frumusete

Hiperpigmentarea apare atunci cand organismul produce prea multa melanina in anume portiuni ale pielii. Acest proces are ca rezultat pete intunecate de piele care sunt de culoare maro-deschis pana la negru si dimensiunea si forma pot varia.

Petele pe piele nu apar fara motiv. Ce este hiperpigmentarea, cum o previi si tratezi

Hiperpigmentarea apare atunci cand organismul produce prea multa melanina in anume portiuni ale pielii. Acest proces are ca rezultat pete intunecate de piele care sunt de culoare maro-deschis pana la negru, iar dimensiunea si forma lor pot varia.

Care este cel mai frecvent factor care provoaca astfel de pete? Dr. Zeihner a afirmat pentru Pure Wow ca principalul vinovat este expunerea la razele UV, care "determina ca celulele producatoare de pigmenti sa 'munceasca mai mult' si asta conduce la petele solare".

Radiatiile solare sunt cele care declanseaza productia de melanina. Aceasta substanta are rolul de protectie solara naturala si este motivul pentru care pielea se bronzeaza la soare. Expunerea excesiva la razele UV poate intrerupe acest proces de protectie naturala, ceea ce duce la hiperpigmentare neomogena.

Odata ce s-au dezvoltat pete de piele, soarele poate produce si mai multe: pistrui, melasma, pigmentarea si mai accentuata a pielii.

Petele tind sa apara in apropierea varstei de 30, dar si mai tarziu, si sunt mai raspandite pe fata si maini.

Dereglarile hormonale si pastilele contraceptive provoaca hiperpigmentare

"In unele cazuri, hiperpigmentarea poate fi cauzata de fluctuatiile hormonale si se caracterizeaza prin pete intunecate pe obraji, tample si in jurul gurii. Aceasta tinde sa se inrautateasca in timpul sarcinii", explica dr. Zeihner.

Dereglarile hormonale sunt principala cauza a unui tip de hiperpigmentare precum melasma sau cloasma, care sunt comune mai ales in randul femeilor pentru ca apare sub influenta hormonilor sexuali feminini. Estrogenul si prohesteronul stimuleaza productia de melanina la expunerea la soare.

De asemenea, hiperpigmentarea poate fi declansata de hormoni externi, cum ar fi pastilele contraceptive orale sau expunerea la caldura excesiva.

Pigmentarea pielii poate fi si un simptom al unei boli gastrointestinale sau autoimune, dereglari metabolice sau carente de vitamine. De asemenea, poate aparea ca efect secundar al tratamentelor cu hormoni, chimioterapie, antibiotice si alte medicamente.

Cum tratezi hiperpigmentarea

Oricare ar fi cauza, exista numeroase optiuni pentru tratarea si prevenirea hiperpigmentarii. Primul si unul dintre cele mai importante metode de preventie este aplicarea zilnica a unei creme cu factor de protectie solara.

O greseala frecventa pe care multe dintre noi o facem este faptul ca o aplicam doar pe timpul verii sau al zilelor cu soare. O astfel de crema trebuie sa faca parte din rutina zilnica de ingrijire, indiferent de anotimp.

O alta recomandare a dermatologilor este vitamina C, care are o multime de beneficii: stimuleaza productia de colagen, reduce petele postacneice si imbunatateste aspectul petelor pigmetare. Introdu un ser/crema pe baza de vitamina C in rutina ta de ingrijire. Poti incepe cu aplicarea produsului de 2-3 ori pe saptamana, crescand treptat numarul de aplicari.

Din fericire, pe piata exista cateva variante care te pot scapa de aceste pete. Una dintre ele este peeling-ul chimic, un tratament non-invaziv care foloseste acizi precum cel glicolic, salicilic, tricloracetic. Daca te hotarasti sa urmezi acest tratament, trebuie sa eviti expunerea la soare altfel situatia se va inrautati mai tare. De asemenea, aplicarea unei creme cu SPF este obligatorie.

Poti opta pentru dermabraziune, o metoda dermato-cosmetica care inlatura stratul superficial al epidermului. Cu ajutorul unei perii electrice care executa miscari rotative rapide, pielea este exfoliata. In urma procedurii, pielea se regenereaza.

Sursa foto: Getty Images

Intrebarea zilei

În magazine deja e Crăciun. Ați început să puneți în coșul de cumpărături cadouri și decorațiuni?

Partenerii Nostri