Fie ca ne place sa avem pielea bronzata, sa petrecem zile intregi la mare sau la piscina ori doar sa ne bucuram de lumina soarelui, specialistii ne recomanda sa nu iesim din casa fara sa aplicam o crema cu SPF. Insa exista state care interzic ingredientele, iar tuturor ne este teama de produsele chimice. Care este adevarul?
Cum functioneaza cremele cu protectie solara
Cele mai comune ingredinte pe care aceste tipuri de lotiune le contin se incadreaza in doua grupuri. Oxidul de zinc si dioxidul de titan sunt cele care stau pe suprafata pielii si reflecta razele UV. Celelalte 12, inclusiv oxibenzona, avobenzona si octisalatul intra in stratul superior al pielii si absorb razele soarelui inainte ca acestea sa provoace daune.
Dr. Dendy Engelman a spus pentru Marie Claire: "Daca ati pune 10 dermatologi intr-o camera si i-ati pune sa aleaga, toti ar alege cremele de protectie care contin oxid de zinc si dioxid de titan. Sunt mai eficiente, mai sigure pentru toata lumea - inclusiv copiii - si lucreaza instantaneu, in timp ce pentru produsele chimice de protectie solara trebuie sa astepti 15-30 de minute.
Unele produse cu oxid de zinc si dioxid de titan pot lasa o pelicula alba pe piele, spune Engelman. In general, produsele chimice cu SPF tind sa fie translucide si sa se simta mai bine pe piele.
Daca ai arsuri solare, trebuie sa porti o crema cu protectie solara foarte ridicata
Factorul de protectie solara este un numar care iti spune cat timp poti sa stai la soare, iar pielea este protejata impotriva razelor UVB.
Daca pielea ta se inroseste dupa 10 minute de stat la soare fara crema de protectie, atunci cand aplici un produs cu SPF 15 vei sti ca acesta te va proteja 10 x 15 minute, adica 150 de minute.
Un studiu publicat in Acta Dermato - Venereologica a constatat ca oamenii au primit doar 40% din protetia promisa cu o aplicare gresita a SPF 50. Intr-un studiu al American Academy of Dermatology, schiorii care purtat SPF 100 au suferit mai putine leziuni ale pielii decat cei care au purtat SPF 50.
Daca am pielea inchisa, trebuie sa port protectie solara?
Chiar daca sansele sa faci cancer de piele sunt mai mici decat la persoanele cu o piele deschisa la culoare, trebuie sa utilizezi o crema cu SPF, mai ales daca vrei sa nu iti doresti pete si riduri.
"Melanina prezenta pe piele ofera o protectie naturala impotriva soarelui. Asta nu inseamna ca ar trebui sa nu purtati niciodata protectie solara. Dar aveti nevoie sa purtati SPF 100 in fiecare zi? Probabil nu", spune medicul.
Din fericire, exista o multime de formule noi proiectate pentru a fi invizibile pe pielea intunecata.
Cum mai obtin vitamina D daca nu ma expun razelor soarelui?
Este aproape imposibil sa obtii suficienta vitamina D din dieta ta, chiar daca mananci somon in fiecare zi. Asa ca este necesar sa petreci timp limitat la soare.
Cu toate ca studiile arata ca soarele are numeroase beneficii asupra sanatatii noatre, daca doresti sa profiti de ele, dr. Holick recomanda sa aplici protectie solara.
Machiajul cu SPF este suficient pentru a imi proteja pielea de razele UV?
Iata motivul real pentru care ar trebui sa investesti intr-o crema cu factor de protectie, pe care sa o aplici inaintea fondului de ten, chiar daca acesta contine SPF: "As sfatui cu fermitate sa nu folositi machiajul ca pe o forma de protectie solara deoarece nu aplicam aceste produse in straturi groase sau chiar suficiente pentru a ajunge undeva in apropierea nivelului de protectie oferit de o crema de protectie solara", a spus dermatologul dr. Justine Kluk pentru Stylist.
Sursa foto: iStock/ Getty Images