Exfoliantii chimici sunt, poate, cel mai revolutionar pas de ingrijire a pielii si printre putinele produse pe care medicii dermatologi le recomanda pentru indepartarea stratului de celule moarte.
Astfel de acizi sunt produse care, aplicate pe pielea curata, au capacitatea de a imbunatati textura pielii, mai ales in ceea ce priveste acneea, semnele sau petele de pigmentare. Bineinteles, efectele se vad in timp, dupa utilizarea regulata.
Ce sunt mai exact AHA si BHA?
"AHA si BHA sunt acizi care ajuta la exfolierea pielii. AHA se gasesc cel mai frecvent sub forma de acid glicolic si acid lactic. Deoarece AHA sunt solubile in apa, acestea nu patrund adanc in piele. Asta inseamna ca ajuta la remedierea problemelor de la suprafata pielii, cum ar fi ridurile, cicatricile provocate de acnee si problemele de pigmentare. BHA sau acidul salicilic este solubil in ulei si patrunde mai adanc in piele, avand proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. BHA sunt minunati pentru tratarea petelor si tenurilor predispuse la acnee", a spus Dr. Shari Sperling pentru PureWoW.
Desi AHA si BHA sunt ambii acizi, sunt folositi pentru diferite probleme. Pe langa faptul ca face loc celulelor noi si sanatoase, AHA stimuleaza productia de colagen pentru a ajuta la diminuarea liniilor fine, a ridurilor si a hiperpigmentarii. Daca ai o piele uscata si terna, AHA sunt o modalitate excelenta de a exfolia stratul superior al pielii fara a o usca si mai tare.
BHA patrunde in piele pentru a curata excesul de sebum din pori si ajuta la vindecarea petelor, acneei si a excesului de sebum. Asa se explica de ce majoritatea produselor pentru acnee contin acid salicilic. Deci, daca ai un ten mixt si predispus la acnee, BHA ti se potriveste.
Este sigur sa folosesti AHA si BHA impreuna?
Da. Multe produse cosmetice contin o combinatie de AHA si BHA. Este benefic sa le folosesti impreuna daca suferi de acnee chistica, ai pielea predispusa la acnee sau ai cicatrici. Totusi, acizii nu trebuie sa se suprapuna in rutina ta si este ideal sa fie introdusi la distanta de 3 saptamani unul de celalalt. Pentru inceput, acestia de introduc treptat, de 2-3 ori pe saptamana, in serile fara alti activi.
Acidul glicolic poate fi folosit zilnic, la aproximativ o luna dupa ce a fost introdus in rutina de ingrijire.
Dr. Sperling recomanda utilizarea ambilor acizi (nu in acelasi timp!) in rutina de seara, dupa demachiarea si curatarea tenului, deoarece acestia cresc sensibilitatea pielii la lumina sooarelui. In timpul zilei, trebuie sa aplici neaparat o crema cu SPF.
Poate folosi oricine AHA si BHA?
Nu. Acidul salicilic (BHA) este interzis in sarcina si alaptare, dar acidul glicolic si cel lactic pot fi folositi de oricine.
Sursa foto: Shutterstock