Oana Zamfir prezintă știrile de weekend la Digi24 și te impresionează prin eleganță și frumusețe. Oana Este un jurnalist tenace, care nu vrea să piardă nicio informație din actualitatea fiecărei zile. În interviul de mai jos, știrista ne-a povestit câtă muncă e în spatele unui jurnal, cum să ne ferim de fake news, dar și care sunt cele trei personalități pe care le admiră. Pentru că anul trecut a fost dificil pentru noi toți, Oana ne-a spus pe scurt și ce a însemnat pentru ea și ce în invățat pentru viitor.
Televiziunea este văzută de multă lume ca un job care aduce celebritate. Dar notorietatea vine la pachet cu un preț. Povestește-ne ce înseamnă să prezinți știrile la Digi24 și cât de multă muncă este în spatele unui jurnal?
Fiecare zi de emisie e ca o zi de examen. Dacă nu te pregătești înainte, poți să pici. Pregătirea pentru emisie presupune o disciplină din cauza căreia prietenii mă iau adesea peste picior: ore fixe de somn, de masă, de antrenament și de documentare.
Se împlinește un an de când prezint știrile de weekend, de vineri până duminică. De un an, viața mea arată astfel: singura zi de odihnă e luni, iar de marți încep pregătirile. Am stabilit anumite intervale orare în care îmi fac singură revista presei, iar joia, împreună cu echipa, stabilesc subiectele momentului și invitații pentru dezbaterile de a doua zi sau chiar pentru sâmbătă și duminică.
Abia vineri dimineața, după ce îmi fac update-urile pe marile subiecte ale zilei, am timp să mă gândesc la celelalte aspecte – machiaj și ținută. Dacă mă țin de această disciplină, prezentarea propriu-zisă a știrilor este cea mai simplă și cea mai plăcută parte a procesului.
Având în vedere că fenomenul fake-news ia amploare în România, ce ai recomanda telespectatorilor să facă pentru a evita să cadă în plasa știrilor false?
Cea mai eficientă armă împotriva știrilor false este la îndemâna tuturor, nu costă nimic, nu presupune consum mare de energie și timp. Se numește verificarea informației din surse credibile.
Pe scurt, dacă un titlu te revoltă, dacă o informație te scandalizează, dacă un articol îți prezintă o altfel de abordare, exagerată, inedită, total diferită de tot ceea ce știai și, mai ales, dacă sursa care prezintă aceste informații este una puțin sau deloc cunoscută, atunci caută și-n altă parte.
Apelează la surse cunoscute si credibile pentru a confirma sau infirma acele date. Niciodată un site serios de știri sau o televiziune de știri care și-a fidelizat telespectatorii datorită informațiilor verificate nu își vor compromite credibilitatea și nu vor risca să își piardă din utilizatori/public promovând știri false de dragul senzaționalului.
Cum îți alegi ținutele pentru jurnale? Ce culori, modele preferi?
In ultimul an am făcut o ușoară schimbare de stil. Timp de 8 ani am fost prezentatoarea de știri clasică, mai tot timpul în sacou. Am decis că știrile pot fi la fel de credibile și pot ajunge la fel de bine la telespectatori și dacă aleg ținute ceva mai relaxate și mai adaptate personalității mele. Așa că în ultima vreme aleg rochii, salopete elegante sau combinații fustă – top în culori îndrăznețe, tinerești. Cu excepția ținutelor negre, maro sau kaki, mă puteți vedea în toate culorile și nuanțele la tv. Îmi plac culorile!
Multe lucruri nu se văd și pe micile ecrane. Ne poți povesti o întâmplare funny?
O să vă povestesc două întâmplări extrem de amuzante care s-au văzut în direct la tv, însă.
Prima, de acum 5-6 ani, pe vremea când terminam emisia după miezul nopții. Chiar la final, când le mulțumeam telespectatorilor pentru atenție și le uram „Noapte bună”, mi-a alunecat clipboardul cu hârtii de pe genunchi. A intervenit reflexul de a mă întinde după el și m-am trezit exclamând un “hopaaaa” prelung în timp ce încă eram în direct. A fost momentul când operatorii și regia au izbucnit în râs.
Un alt moment s-a petrecut în urmă cu 2-3 săptămâni, în timpul unei discuții în direct cu un invitat via Skype.Tonul discuției și subiectul erau cât se poate de serioase, eu eram extrem de concentrată, când, dintr-o data am simțit cum mi se desprinde cercelul de la ureche și, într-o fracțiune de secundă, a căzut zgomotos pe laptopul de pe pupitru. Acum îmi amintesc cu amuzament momentul, dar mărturisesc că în direct am fost luată total prin surprindere și că am experimentat o ușoară emoție.
Ai persoane care te inspiră? Atât din jurnalism, cât și din orice altă arie de activitate.
Sunt 3 personalități, 3 femei din domenii si perioade diferite, pe care le am constant în minte, mai ales în momentele grele.
Prima – cea mai mare soprană a secolului al XX-lea, Maria Callas, căreia i se spunea „Tigroaica”. Aș putea vorbi ore în șir despre povestea ei de viață, pe care am studiat-o din simplă pasiune. O am mereu în minte când mă încearcă gândul de a renunța sau de a mă da bătută. Ea niciodată nu a renunțat. A muncit, s-a dedicat cu totul muzicii și a luptat pentru iubirea ei până spre sfârșitul vieții. A strălucit și a ajuns pe culmile celebrității prin propriile forțe și nu s-a lăsat zdrobită de niciun obstacol. Și au fost multe.
A doua – Lady Diana, „Prințesa Inimilor”, pe care mă bucur că am regăsit-o în cel mai recent sezon al serialului „The Crown”. Diana este și acum, la aproape două decenii de la moartea ei, un exemplu puternic de bunătate și frumusețe. A fost prima mare personalitate internațională care și-a folosit celebritatea pentru a atrage atenția lumii asupra unor subiecte grele și dureroase: bolnavii de SIDA, copiii în suferință, categoriile defavorizate din anumite zone, sărăcia din Africa. Diana era o femeie nefericită în viața personală care făcea fericită o lume întreagă prin zâmbet, vorbe bune și mângâieri. Este inspirația mea când mă întreb cum pot să fac bine, să ajut.
A treia – Teo Trandafir, care nu are nevoie de nicio descriere. Fără ca ea să știe, a inspirat o adolescentă să viseze că va face carieră în televiziune. Este o inspirație până în ziua de azi, un model de profesionist care își respectă meseria și publicul. Din punctul meu de vedere, Teo este o combinație rară de inteligență, decență, strălucire, umor, versatilitate, profesionalism. Nu am avut ocazia să o cunosc personal, însă îmi doresc să realizez cândva un interviu de suflet cu Teo.
Timpul liber pentru un jurnalist este puțin. Știm că ești o persoană sportivă. Mai faci mișcare?
Cel mai dificil după COVID-19 a fost să mă reapuc de sport, din cauza stării de oboseală de care am scăpat ceva mai greu. Sunt 4 luni de la vindecare și abia în urmă cu 2 săptămâni am reușit să mă reîntorc la programul sportiv de altădată. De la debutul pandemiei am decis să evit mersul la sală, în schimb merg mult pe jos, ies la alergat în parc și fac antrenamente acasă, mai ales că am și echipament special pentru astfel de exerciții care mă ajută să mă antrenez aproape ca într-o sală de fitness.
Un mesaj/gând pentru cititorii peroz.ro...
În ultimul an, am înțeles că orice întâmplare sau experiență, de la cea mai fericită la cea mai dramatică, are rostul ei. 2020 a fost un an extrem de dificil care mi-a împins atât de mult limitele încât aveam doar două opțiuni – să mă rup sau să cresc. Am avut noroc, am supraviețuit și am crescut, așa că îmi doresc să le împărtășesc tuturor gândul acesta: în orice moment dificil, plin de suferință sau tristețe există o frumusețe colaterală, pe care nu o simți atunci, pe moment; fii sigur că vei înțelege mai târziu.
În același timp, orice bucurie sau episod de fericire trebuie trăite atunci, pe moment, fără frici că trăiești prea intens și că te poate lua valul. Pentru că nu știi dacă te vei mai întâlni vreodată cu acea fericire. Fii fericit când ai de ce, iar când nu ești, fii bun cu tine și ai răbdare. Totul are un rost și o soluție.